Udruženi zakupci morskog dobra Herceg Novi: Odložiti za jesen sve planove

Dodajte komentar

Turistička privreda smatra da je teoretski i praktično nemoguće pravovremeno staviti kupališta u funkciju, s obzirom na planirane izmjene tenderskih uslova od strane Javnog preduzeća Morsko dobro, kao i lokacija u Programu privremenih objekata, koji je u fazi pripreme.

Predstavnici zakupaca morskog dobra i Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine nadležnog za obalne lokacije, održali su u srijedu sastanak, uz podršku Privredne komore Crne Gore (PKCG), na kojem je razgovarano o prevazilaženju objektivnih prepreka za realizaciju tenderskog postupka, u cilju spremnog dočeka ljetnje turističke sezone i pravovremenog otvaranje kupališta.

Kako je saopštili Udruženi zakupci morskog dobra Herceg Novi, tokom sastanka su uvaženi neki opravdani zahtjevi zakupaca i PKCG, uz ocjenu da se o njima može dalje razgovarati.

– Turistička privreda je nedvosmislenog stava da je teoretski i praktično nemoguće pravovremeno staviti kupališta u funkciju, s obzirom na planirane izmjene tenderskih uslova od strane JP Morsko dobro, kao i lokacija u Programu privremenih objekata, koji je još u fazi pripreme – navedeno je u saopštenju.

Udruženi zakupci morskog dobra Herceg Novi podsjetili su da svako uvođenje novog korisnika na postojeću ili planirano prekrajanje dužine lokacija znači praktično upis novih privremenih lokacija, što po okončanju tendera podrazumijeva dugotrajnu urbanističko tehničku proceduru izrade nove projektne dokumentacije od strane zakupaca.

To se, kako su pojasnili, odnosi i na projektne i druge UT saglasnosti za izvođenjue značajnih građevinskih radova, baš u doba kada su strogo zbranjeni radovi na obali.

Oni su istakli da je u tom slučaju rok za stavljanje u funkciju kupališta, u najboljem slučaju, oktobar.

Udruženi zakupci morskog dobra Herceg Novi su ukazali da je PKCG sagledavajući objektivne okolnosti i ključne argumente privrede i namjere Ministarstva, uputila pismo premijeru Vlade Crne Gore Milojku Spaiću.

– Očekuje se da on uvaži opravdane i ozbiljne stavove ljudi od struke i iskustva u turizmu, da se dosadašnjim zakupcima aneksom ugovora kompenzuje izgubljena kovid 2021. ljetnja sezona, kako bi se nakon propale zimske, barem osigurala predstojeća ljetnja turistička sezona – piše u saopštenju.

Ističe se da su u tu svrhu predložene konkretne mjere upotrebe starih planova u skladu sa pozitivnom zakonskom praksom, s obzirom da novi nijesu donešeni, iako je JP Morsko dobro imalo tu obavezu.

– Već tokom ljetnjih mjeseci predloženo je osnivanje radne grupe, kojoj bi Privredna komora bila domaćin, koja bi u punom kapacitetu i na informacijama opstinskih komisija sa terena kvalitetno pripremila program lokacija i tenderske uslove za naredni period. Raspisivanje tendera obaviti već tokom jeseni – navodi se u saopštenju.

Udruženi zakupci morskog dobra Herceg Novi su rekli da je resorni ministar Janko Odović na pomenutom sastanku pokazao navodnu želju za pronalaženjem cjelovitog rješenja, ali da je nakon par dana, nastavio sa promovisanjem principa da raspolaganje državnom imovinom treba omogućiti svima.

– To znači i nestručnim licima i licima sa sumnjivim kapitalom – rekli su Udruženi zakupci, dodajući da da sprovođenje takvih namjera u djelo donosi nemjerljivu štetu turističkoj privredi i budžetu u cjelini.

Udruženi zakupci morskog dobra su pitali zašto se “neobaviješteni državni službenici miješaju u vođenje turističke politike i turizma uopšte, ako nijesu spremni da uvaže riječ struke”.

– Očito je da postoji nerazumijevanje kako smo proteklih decenija ozbiljnim i posvećenim radom stvorili turističke brendove, koji daleko prevazilaze vrijednost plažnog i ugostiteteljskog mobilijara na samoj lokaciji, čime smo doprinijeli i znatnom rastu državnog prihoda – navodi se u saopštenju.

Razvoj jedne turističke lokacije je, ističe se, odgovoran i mukotrpan posao, zlata vrijedan resurs koji se ne smije prepustiti ljudima bez referentnih znanja.

– Nakupljeno znanje i iskustvo turističkih radnika zaslužuje puno više sistemskog razumijevanja i poštovanja, i ne samo kad je riječ o nužnosti povećanja bodova na tenderu JP Morsko dobro. Amateri, gospodine ministre, ne smiju uništiti crnogorski turizam – poručili su Udruženi zakupci morskog dobra Herceg Novi.

Izvor: Pobjeda

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *