Koliko ko u Evropi plaća električnu energiju

Dodajte komentar

Cijene struje za male privrednike tokom 2023. bile su najveće u Hrvatskoj, a najjeftinije je bilo u Finskoj.

Hrvatska je u prvoj polovini 2023. godine bila u vrhu EU po cijeni električne energije za mala preduzeća, uz Mađarsku, pokazao je dokument Evropske komisije.

Kompanije u EU su u prvoj polovini prošle godine plaćale u prosjeku 21 euro za 100 kilovat-sati struje, manje nego u Britaniji, gdje je u prosjeku iznosila 28 eura, navodi se u izveštaju Komisije o konkurentnosti za 2024. godinu. U Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, mala preduzeća su struju za 100 kilovat sati plaćala 22 eura, a u Francuskoj 25 eura. Najjeftiniji kilovati u velikoj grupi bili su u Španiji, gdje je kilovat-sati struje koštalo 12 eura.
Najnižu cijenu struje plaćala su mala preduzeća u Finskoj i Portugalu, svega 10 eura za 100 kilovat sati, a blizu je bila i Švedska, gde je koštala 11 eura.


U prvoj polovini prošle godine, međutim, energetski intenzivni privredni sektori najviše su plaćali struju u Mađarskoj i na Kipru, po 27 eura za 100 kilovat sati. Slijede Rumunija, Holandija i Slovačka gdje je stajala 25 eura i Italija sa cijenom od 24 eura za 100 kilovat sati. Blizu je i Hrvatska, gdje su veliki industrijski potrošači 100 kilovat sati plaćali 23 eura, kao i u Austriji i Luksemburgu, piše Tportal.
U grupi vodećih ekonomija, energetski intenzivne kompanije u Španiji plaćale su najnižu cijenu struje, svega 11 eura. U Njemačkoj, Francuskoj i Italiji bio je oko duplo skuplji. Najjeftiniju struju plaćali su veliki industrijski potrošači u Portugaliji i Finskoj, svega devet eura za 100 kilovat sati.
Izvor: T portal

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *