Bundesbanka kreće u odbranu gotovine

Dodajte komentar

Njemačka centralna banka je sa udruženjima banaka, trgovaca i potrošača krenula u borbu za očuvanje gotovinskog plaćanja, u vrijeme sve raširenije upotrebe kartica. Bundesbanka je inicirala osnivanje Nacionalnog foruma za gotovinu koji će tražiti rješenja za aktuelne probleme u upravljanju gotovinom, stoji na stranici ove centralne banke.

Forum će okupiti predstavnike centralne i komercijalnih banaka, potrošača, trgovaca, informatičkog sektora i kompanija koje upravljanju bankomatima, navodi Bundesbank.

Građani u Njemačkoj sve teže dolaze do gotovine jer banke smanjuju broj bankomata i poslovnica, a neki restorani i trgovci počeli su odbijati gotovinu, požalilo se u petak Udruženje njemačkih potrošačkih organizacija (VZBV).

-Potrošači u Njemačkoj moraju i u budućnosti imati mogućnost izbora između gotovinskog i digitalnog plaćanja, rekla je članica uprave VZBV-a Ramona Pop na skupu. Njemačka ima dugu tradiciju gotovinskog plaćanja i trgovci su manje skloni prihvatanju kartičnog plaćanja nego u drugim europskim zemljama, posebno u Skandinaviji.

Cilj je zadržati gotovinu

U internet anketi među 1000 ispitanika, sprovedenoj sredinom decembra u ime grupa za zaštitu potrošača, njih 26 posto odgovorilo je da su u posljednje tri godine bili primorani dulže putovati do mjesta na kojem mogu podići gotovinu.

(Index.hr)

 

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *