Japan potonuo u recesiju, više nije treća najveća svjetska ekonomija

Dodajte komentar

Japan je izgubio mjesto treće najveće svjetske ekonomije u odnosu na Njemačku, jer je azijski div neočekivano skliznuo u recesiju.
Nekad druga najveća ekonomija u svijetu, Japan je u četvrtak izvijestio o dva uzastopna tromjesečja pada – pad od 0,4% na godišnjem nivou u četvrtom tromjesečju nakon revidiranog pada od 3,3% u trećem tromjesečju. BDP u četvrtom tromjesečju znatno je premašio prognoze rasta od 1,4% u anketi Reutersa među ekonomistima.

Recesija se generalno definiše kao dva uzastopna kvartala kontrakcije.

Na tromjesečnom nivou BDP je pao za 0,1%, u poređenju s rastom od 0,3% koji se očekivao u anketi Reutersa.

Za cijelu 2023. nominalni BDP Japana porastao je 5,7% u odnosu na 2023. na 591,48 biliona jena, ili 4,2 biliona dolara na temelju prosječnog kursa u 2023. Njemačka je, s druge strane, zabilježila rast nominalnog BDP-a od 6,3% da bi dosegla 4,12 biliona eura, odnosno 4,46 bliliona dolara prema prošlogodišnjem prosječnom kursu.

Nominalni BDP mjeri vrijednost proizvodnje u tekućim dolarima, bez prilagođavanja za inflaciju.

Kao odgovor na najnoviju objavu BDP-a, referentni indeks Nikkei 225 popeo se za 0,65% i nakratko premašio granicu od 38.000 u jutarnjem dijelu, budući da su ulagači vidjeli slabe ekonomske rezultate kao znak da bi Banka Japana mogla odgoditi svoj izlazak iz dugotrajnog tržišta zemlje. politika negativne kamatne stope.

Jen se nastavio kretati oko oznake od 150 prema dolaru, trgovajući se na 150,2 u 13:55. vrijeme u Tokiju.

“Ova strašna slika rasta još više otežava BOJ-u da pooštri politiku”, rekao je Charu Chanana, voditelj FX strategije u Saxo Marketsu, u bilješci od 15. februara.

U ranijoj bilješci, Chanana je rekao da smanjenje BDP-a u trećem tromjesečju “slabi uvjerenje o tome je li inflacija doista vođena dobrim ciklusom povećanih realnih prihoda i potrošnje”.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *