Slovenija i dalje želi da osnuje novu nacionalnu avio-kompaniju

Vlada Slovenije još uvijek razmatra osnivanje nove nacionalne avio-kompanije, gotovo pet godina nakon što je bivši nacionalni prevoznik, Adria Airways, proglasio bankrot.

Prema državnom sekretaru pri Ministarstvu infrastrukture Slovenije, Andreju Rajhu, razgovori o formiranju nove nacionalne aviokompanije su u toku i još uvijek su na dnevnom redu. Prošle godine, Komisija za nadzor javnih finansija Parlamenta Slovenije predložila je državi da uđe u strateško partnerstvo sa uspostavljenom aviokompanijom u procesu formiranja nove nacionalne prevoznice.

Priznajući da proces osnivanja nove avio-kompanije može potrajati nekoliko godina, vlada je ranije izjavila da će to učiniti samo kroz javno-privatno partnerstvo (JPP).

Kompanije Melkom i Fabce, koje su prošle godine angažovane od strane Ministarstva infrastrukture Slovenije da sprovedu studiju o načinima poboljšanja vazdušne povezanosti zemlje, zaključile su da bi pokretanje nove nacionalne avio-kompanije moglo biti ekonomski održivo.

Prema studiji, najmanje 300.000 putnika iz Slovenije koristi alternativne aerodrome izvan zemlje za svoja putovanja. Studija je utvrdila da bi u slučaju JPP nacionalna avio-kompanija postigla ravnotežu u sedmoj godini poslovanja. Kumulativni gubitak u takvom slučaju bio bi 35 miliona eura u šestoj godini, a nakon desete godine iznosio bi 28 miliona eura. Autori studije procijenili su da bi privatni partner morao uložiti početnu kapitalnu injekciju od najmanje 35 miliona eura, ili sedamdeset miliona eura u slučaju ambicioznije mreže.

Prema studiji, koju prenosi EX Yu aviation, ukoliko bi i država i privatni partner uložili po pedeset miliona eura, aviokompanija bi bila profitabilna u roku od deset godina. Studija dalje ukazuje da bi aviokompanija morala imati prosječni faktor popunjenosti kabine od 64%, dok bi cijene karata morale iznositi barem 134 eura.

Dodatno je naglašeno da bi nova aviokompanija morala biti efikasna, komercijalno uspješna i, barem u početku, konzervativna u svom poslovnom modelu. Vlada Slovenije je napomenula da će, uprkos planovima za novog nacionalnog prevoznika, nastaviti sa svojom politikom subvencioniranja stranih aviokompanija u nastojanju da poboljša povezanost zemlje u kratkoročnom periodu, pri čemu će uskoro biti pokrenut novi javni poziv.

 

Podijeli ovaj članak