Vlasnici malih hidroelektrana prave milionske zarade, opštini šta ostane

Dodajte komentar

Kada bi svih deset malih hidroelektrana na teritoriji opštine Andrijevica koje su u privatnom vlasništvu bile opštinske, Opština Andrijevica bi bila jedna od najbogatijih opština sa prihodom i budžetom koji bi godišnje iznosio oko četiri miliona eura, i ne bi im trebalo ništa preko toga.

Sadašnji budžet opštine Andrijevica planira se na oko dva i po miliona i popunjava se porezom od koncesija na vode za male hidrocentrale na teritoriji te sjeverne opštine u visini od oko deset odsto.

To je Portalu RTCG kazao sekretar za finansije Opštine Andrijevica, Stojan Mitrović, koji je dodao da postoji i prihod od poreza na nepokretnosti, koji takođe nije beznačajan.

“Kada planiram budžet računam sa oko 300 hiljada eura koje će pripasti Opštini, odnosno 6 odsto od koncesija na vode za male hidroelektrane. Mi smo se izborili za taj procenat za koji smatramao da nije loš. Naravno, najbolje bi bilo da su sve te centrale državne ili opštinske, ali sada, šta je tu je, i to treba maksimalno naplatiti i iskoristiti u korist građana”, kazao je Mitrović.

On je objasnio da na teritoriji opštine Andrijevica ima deset malih hidrocentrala koje su u privatnom vlasništvu, kao i jedna opštinska, kojom gazduje preduzeće JP Vodovod.

“Osim toga, na teritoriji Berana hidrocentrale u vlasništvu kompanije Hidroenergija Montenegro, Jelovica 1 i Jelovica 2, kao i jedna u selu Šekular, nalaze se na vodotocima koji pripadaju objema opštinama, tako da dijelimo prihode i od te tri male hidrocentrale po pola”, rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, mjesečni prihod od koncesija na hidrocentrale kreće se u zavisnosti od vodostaja, pa u ljetnjim mjesecima iznosi negdje oko šest hiljada eura, dok u mjesecima većih vodostaja taj prihod je na teritoriji opštine Andrijevica oko 35 hiljada eura.

Sekretar za finansije dodaje da se koncesije naplaćuju preko ministarstva finansija, i da 70 odsto pripada lokalnim samoupravama, 30 odsto ide u državni budžet.

“Tu je mnogo značajna stavka porez na nepokretnosti, gdje se uzima jedan odsto od vrijednosti male hidrocentrale. Vlasnici su do sada prikazivali samo vrijednost objekta, a ne i mašina, a mi smo vidjeli jednu presudu u korist opštine Berane gdje je presuđeno da se taj procenat računa u ukupnoj vrijednosti sa opremom”, rekao je Mitrović.

On je kazao da to znači da ako jedna centrala vrijedi miliona eura, a neke vrijede i više, jedan odsto iznosi 10 hiljada eura.

“Ako imamo deset malih elektrana, to je minimum dodatnih stotinu hiljada eura, što ćemo ubuduće da gledamo da naplatimo na taj način”, rekao je Mitrović.

Prema računici koja bi se mogla izvesti na osnovu ovih parametara, dobit vlasnika malih hidroelektrana na području opštine Andrijevica je oko četiri miliona eura, dok su im rashodi minimalni, jer imaju minimalni broj radnika.

“Da su sve te male elektrane u vlasništvu Opštine, to znači da bi Opština Andrijevica bila veoma bogata, sa budžetom od četiri miliona. Mi sada projektujemo budžet na nekih 2,5 miliona”, kazao je sekretar Mitrović.

Deset hidrocentrala ne teritoriji ove sjeverne opštine su u privatnom vlasništvu sa koncesijama koje su im izdate u vrijeme državne vlasti Demokratske partije socijalsita na 30 godina. U tom periodu projekcija njihove zarade je oko 120 miliona eura, od čega bi svega 9 miliona ostalo u budžetu Opštine Andrijevica.

Jedna hidrocentrala je u vlasništvu Opštine, izgrađena je na gradskom vodovodu i njome gazduje JP Vodovod.

U Opštini Andrijevica ocjenjuju da je procenat od šest odsto na koncesije na vode za male hidrocentrale za koji su se oni izborili dosta dobar, što nije slučaj u svim sjevernim opštinama, jer se u nekima kreće svega 0,5 odsto.

Izvor: rtcg.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *