Dionice Alphabeta, Mete i Microsofta bilježe rekorde

Dodajte komentar

S&P 500 trguje se rekordno, a Nasdaq je na najvišem nivou u dvije godine. Dionice Alphabeta dosegle su novi vrhunac u četvrtak, kao i Meta i Microsoft, čija je tržišna kapitalizacija premašila 3 triliona dolara.

Dok Wall Street navija za Silicijsku dolinu, tehnološke kompanije ubrzano smanjuju broj zaposlenih. Do sada je u januaru oko 23.670 radnika otpušteno iz 85 tehnoloških kompanija, prema web stranici Layoffs.fyi. To je najviše od marta, kada je gotovo 38.000 ljudi u industriji pokazalo izlaze.

Aktivnosti su porasle ove sedmice sa SAP-om koji je najavio promjene posla ili otpuštanja za 8.000 zaposlenih, a Microsoft ukida 1900 radnih mjesta u svom odjeljenju za igre. Osim toga, visoko cijenjeni fintech startup Brex otpustio je 20% svog osoblja i eBay je ukinuo 1000 radnih mjesta, ili 9% svoje radne snage s punim radnim vremenom.

Džejmi Ajnon, glavni izvršni direktor eBaya, rekao je zaposlenima u dopisu da “moramo bolje organizovati naše timove za brzinu – što nam omogućuje da budemo okretniji, spajamo isti posao i pomaže nam da brže donosimo odluke.”

Ranije ovog mjeseca, Google je potvrdio da je ukinuo nekoliko stotina radnih mjesta u kompaniji dok je Amazon eliminisao stotine pozicija koje obuhvataju sektore Prime Video, MGM Studios, Twitch i Audible, prenosi SEEbiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *