Ovo su najprodavaniji mobilni telefoni svih vremena

Dodajte komentar

2021. godine svijet je imao 7,1 milijardu korisnika mobilnih telefona, što je otprilike 90% svjetske populacije. Mobilni telefon je sada jedan od najprisutnijih aspekata tehnologije, a ovi moderni uređaji su daleko od svojih prethodnika koji su bili nalik cigli.

Ali koji su najprodavaniji mobilni telefoni svih vremena?

Koristeći podatke sa Wikipedije, Yahoo Finance -a i tehnološke analitičarske firme Omdia, VisualCapitalist.com napravio je infografiku o broju prodatih mobilnih telefona koji su doživjeli ogroman uspjeh.

Na čelu liste najprodavanijih telefona ikada je veoma voljena Nokia 1100 , koja je zabilježila više od 250 miliona prodaje u šest godina prije nego što je ukinuta 2009. godine.

Uprkos tome što su postojali u isto vrijeme kada i prvi pametni telefoni za masovno tržište (Nokia E-serija, a zatim iPhone), cijena modela 1100s, fokus na osnovnu funkcionalnost i džepna veličina učinili su ga omiljenim u zemljama u razvoju.

Na drugom mjestu, druga varijanta iste linije, Nokia 1110 , prodata je u 248 miliona jedinica.

TOP 10

Na trećem mestu su iPhone 6 i 6 plus , sa ukupno 222 miliona jedinica. Njihovi ekrani od 4,7 i 5,5 inča započeli su eru pametnih telefona s velikim ekranima, a oni su i dalje Appleovi najprodavaniji iPhone i najprodavaniji pametni telefoni svih vremena. Zapravo, iPhone 6 je bio toliko popularan da je ponovo objavljen 2017.

Sljedećih 17 rangova najprodavanijih telefona podijeljeno je između Nokia-a i iPhonea, pri čemu su samo Samsung E1100 (na 11. mjestu) i Motorola Razr V3 (na 17. mjestu) uspjeli razbiti duopol.

Naravno, Nokia i Apple su imali drugačiji put i uspjeh sreću u poslednjoj deceniji. Nakon deregulacije tržišta telekomunikacija, prvo u Evropi, a potom i u Aziji, Nokia nije uspjela u tranziciji na pametne telefone i brzo je izgubila poziciju od Applea, Googlea i Samsunga.

Microsoft je kupio Nokijino poslovanje mobilnih telefona 2014. kako bi unaprijedio sopstveni Windows Phone, ali kada je to propalo, Nokijin telefonski biznis je ponovo prodat HMD Globalu. Danas, HMD Global i dalje proizvodi Nokia telefone (uključujući i prepravke ranijih modela) koji rade na Android OS-u.

Izvor: Visualcapitalist.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *