Grčka optužila međunarodne kompanije za nametanje visokih cijena i uvela kontrolu

Dodajte komentar

Grčka vlada je u srijedu najavila da će uspostaviti kontrolu cijena i mleka u prahu za bebe, optužujući međunarodne dobavljače da Grčkoj nameću neopravdano visoke cijene.

Ograničenje profita od sedam odsto na mleko u prahu stupa na snagu u martu i prati niz sličnih akcija koje su uvedene u protekle dvije godine za osnovne artikle, prenosi Beta.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je optužio glavne sanbdevače supermarketa da koriste visoku inflaciju da bi još više povećavali cijene.

„Stalno primenjujemo nove instrumente politike dok svi – posebno multinacionalne kompanije, ne shvate da Grčka nije banana-republika i da se ne može tolerisati ‘inflacija iz pohlepe’ „, rekao je premijer.

Prema zvaničnim procjenama inflacija u zemljama koje koriste euro se povećala na 2,9 odsto u decembru pošto se snižavala sedam mjeseci, dok je grčka stopa na 3,7 odsto.

Grčke vlasti su posljednjih mjeseci nametnule novčane kazne do milion eura velikim međunarodnim kompanijama za koje su rekli da su prekršile vladina ograničenja ekstraprofita.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *