Naknade banaka nijesu ukinute

Nedavna presuda nе znači da su naknade za obradu kredita ukinutе, niti da će ih banke retroaktivno vratiti klijentima, nakon što je Viši sud  donio presudu kojom je zabranio jednoj banci da u ugovorima koje nudi potrošačima određuje naknadu za obradu kredita u procentima – potvrđeno je Danu.

-Nakon što je Viši sud u Podgorici donio presudu kojom je zabranio jednoj banci da  u ugovorima koje nudi potrošačima određuje naknadu za obradu kredita u procentima, zavisno od iznosa kredita koji se odobrava, Centralna banka Crne Gore (CBCG) je, u okviru zakonom utvrđenih ovlašćenja i nadležnosti, preduzela mjere sa ciljem obezbjeđivanja jedinstvene primjene Zakona o zaštiti potrošača, kazala je za “Dan” Svetlana Đurović, šefica Službe za zaštitu prava klijenata kreditnih institucija i korisnika finansijskih usluga.

– U cilju jedinstvene primjene odredbi Zakona o zaštiti potrošača, Centralna banka je poslala preventivno upozorenje bankama, mikrokreditnim finansijskim institucijama i davaocima lizinga da naknade za obradu kredita definišu na način da odgovaraju stvarno pruženim uslugama ili nastalim troškovima – podsjetila je Đurović.

S obzirom da se Danu, nakon presude Višeg suda više čitalaca javilo da pita da li ova presuda znači da banke više neće moći da naplaćuju obradu kredita iz ovog lista su pitali nadležne u CBCG kakve su posljedice presude koja je donijeta po tužbi Centra za zaštitu potrošača (CEZAP).
– Presudom Višeg suda u Podgorici zabranjeno je da CKB u ugovorima koje nudi potrošačima određuje naknadu za obradu kredita u procentima, zavisno od iznosa kredita koji se odobrava. Centralna banka, kao regulator, nema zakonska ovlašćenja da utvrđuje visinu naknada i provizija banaka, već isključivo da ocjenjuje usklađenost poslovanja banaka sa zakonima u nadležnosti Centralne banke. Banke, mikrokreditne finansijske institucije i davaoci lizinga imaju obavezu da, polazeći od strukture troškova, utvrde kriterijume za obračun naknada za obradu kredita, na način da naknade odgovaraju stvarno pruženim uslugama ili nastalim troškovima, na šta je Centralna banka skrenula pažnju u preventivnom upozorenju upućenom svim kreditorima – istakla je Đurović.

Povodom pitanja klijenata da li će moći da povrate novac koji su platili za obradu kredita, iz Dana su pitali CBCG da li će banke morati retroaktivno da plate klijentima novac koji su dali kao naknadu za obradu kredita.

– Da li se neka ugovorna odredba smatra nepoštenom, odnosno da li je suprotna načelu savjesnosti i poštenja i dovodi do neravnoteže u pravima i obavezama ugovornih strana, može odlučivati isključivo nadležni sud. U konkretnom slučaju, po ocjeni Višeg suda, riječ je o nepoštenim ugovornim odredbama, kojima su naknade za obradu kredita izražene u procentima od jedan do 1,7 odsto iznosa odobrenog kredita, čime su povrijeđena kolektivna prava potrošača. Dakle, kada je riječ o potencijalnim zahtjevima klijenta za povraćaj naknada na obradu kredita, u isključivoj je nadležnosti suda da u postupku po pojedinačnim tužbama, cijeneći sve okolnosti konkretnog slučaja, meritorno odlučuje o osnovanosti tužbenog zahtjeva potrošača – kazala je Đurović.

Na pitanje koliko su banke u 2023. godini prihodovalе po osnovu naknade za obradu kredita, iz Centralne banke navedeno je da ne raspolažu podacima koji se odnose na prihode od naknada po osnovu obrade kredita.

-Centralna banka raspolaže podacima o ukupnim prihodima vezanim za naknade i provizije bez analitičkog izdvajanja podataka za iznos koji bi se odnosio na prihode po osnovu obrade kredita – odgovorili su iz CBCG.

Opširnije u Danu

Podijeli ovaj članak