Svjetske cijene bakra bi u naredne dvije godine mogle da porastu za više od 75 odsto

Dodajte komentar

Svjetske cijene bakra bi u naredne dvije godine mogle da porastu za više od 75 odsto zbog poremećaja u snabdijevanju i veće potražnje za ovim metalom, koji je podstaknut rastom interesovanja za obnovljivu energiju, navodi se u izveštaju istraživačke jedinice firme Fitch Solutions, (BMI).

Zelena energetska trazicija i vjerovatni pad američkog dolara u drugoj polovini 2024. godine će povisiti cijene bakra, dodaje se u izvještaju, prenosi CNBC.

Analitičari očekuju da će američka centralna banka FED ove godine smanjiti referentne kamatne stope i time oslabiti dolar i posljedično omogućiti stranim kupcima da nabavljaju bakar po povoljnijoj cijeni.

Na nedavno održanoj konferenciji o klimatskim promjenama COP28 je više od 60 zemalja podržalo plan da se utrostruči globalni kapacitet obnovljivih izvora energije do 2030. godine, a analitičari Sitibanke smtraju da je taj scenario “izuzetno optimističan za bakar”.

Sitibanka je u svom decembarskom izvještaju navela da će svjetska potražnja za bakrom porasti za dodatnih 4,2 miliona tona do 2030. godine. Ako se ovaj scenario obistini, cijene bakra bi u 2025. godini mogle da porastu na 15.000 dolara po toni.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *