Film nedjelje: Koliki je uticaj bogatih na društvo?

Dodajte komentar

Što za demokratiju znači kada bogati građani mogu da promijene recimo cijeli grad? Služe li interesi velikih donatora uvijek opštem dobru? Ovaj film zadire u svijet superbogatih i pažljivo sagledava koliki je zapravo njihov uticaj?

U Kielu se rasplamsao spor oko stadiona Holstein. Fudbalski mecena Gerhard Lütje, osnivač trgovačke kompanije CITTI, želi da modernizuje stadion — i ujedno ga pretvori u poslovni centar pogodan za automobile. Kritičari smatraju da je ovaj pristup ekološki neodrživ. Ali ih ignorišu. Gradonačelnik Kiela Ulf Kämpfer (SPD) u nebranom je grožđu: mora pregovarati bez straha od finansijskih donatora.

Filmski tim upoznaje milijardera Klausa-Michaela Kühnea, jednog od najbogatijih Nijemaca, u njegovom luksuznom hotelu na hamburškom Alsteru. Ovaj 85-godišnjak velikodušno donira: podržava fudbalski klub HSV, vodi univerzitet u HafenCityju u Hamburgu, želi izgraditi zgradu opere i sponzor je koncertne dvorane Elbphilharmonie. Ali Kühne ne plaća nikakav porez u Njemačkoj. To je zato što je njegova zvanična rezidencija Švajcarska. “Opšte je poznato da država ne može dobro poslovati”, kaže Kühne koji vjeruje da sam može bolje raspodijeliti svoj novac.

Osnivač Lidla Dieter Schwarz donirao je ogromni obrazovni kampus gradu Heilbronnu. Ipak, znači li to da interesi velikih donatora uvijek služe opštem dobru? Ne, kaže kći bogate porodice uključene u inicijativu “Taxmenow”: Oko 50 milionera traži da im se konačno pošteno naplati porez.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *