Kostić: Negativnoj percepciji o privrednicima kumovale političke garniture

Dodajte komentar

Premijer Milojko Spajić na jučerašnjem godišnjem sastanku sa privrednicima izjavio je da je stigmatizacija privrednika nešto sto je uništavalo privredu te da se to više nikad neće desiti.

Predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca Vasilije Kostić kaže za Antenu M da je zadovoljan i ohrabren izjavom premijera jer je, kako dodaje, neophodno raditi na ublažavanju negativne percepcije javnosti prema privrednicima.

“Tu percepciju nijesu formirali ni sindikati, ni narod, toj percepciji najvećim dijelom kumovale su politčke garniture svo ovo vrijeme, proglašavajući indirektno, ne direktno, da su poslodavci ti koji se odnose sebično prema društvenim interesima kao i prema potrebama radnika, što apsolutno nije tačno. Vrlo je važno što vidimo da sazrijeva svijest u Crnoj Gori da su preduzetnici i poslodavci oni koji stvaraju novu vrijednost i oni od kojih zavisi napredak društva i koji, ako dobro pogledamo, vidjećemo da učestvuju manje više u svim dešavanjima koji su od opšteg društvenog značaja”.

Kostić, komentarišući jučerašnji sastanak Spajića sa privrednicima, primećuje da je po prvi put, od strane primijera, targetirano da se pod lupu mora staviti zloupotreba bolovanja.

“Postoje velike indicije da se radi o zloupotreba pogotovo što je sve više izražen deficit radne snage. Radi se o pojavi za koju smo svi svjesni da postoji i nanosi ozbiljnu štetu privredi. Tu se radi i o šteti nanešenoj društvu, jer ukoliko privreda ima problem onda ga ima i društvo”.

Govoreći o najavljenom povećanju PDV-a za ugostitelje, Kostić kaže da je potrebno da poreske stope moraju biti stimulativne.

“Ukoliko su visoke i neodgovarajuće i donesene van konsultacije sa privredom, onda mogu da nansu ozbiljnu štetu i privredi i državi. Pitanje poreza je uvijek pitanje koje izaziva dileme, ali ono što je opšte saglasje, jeste da porezi moraju biti stimulativni i da u osnovi se moraju oporezovati visoko aktivnosti koje su nepoželjne za društvo i društvenu zajednicu, a da porezi u djelatnostima koje guraju društveni poredak, moraju biti stimulativni”.

Kostić je izrazio zadovoljstvo na konstataciju Spajića da treba unaprijediti socijalni dijalog u Crnoj Gori i javno podržao promjenu neadekvatne zakonske regulative.

Ističe da je to ono što je CUP stalno govorio, a to je da u socijlanom savjetu treba da budu najmanje dvije poslodavačke organizacije, te da je to način unapređenja socijalnog dijaloga u društvu i način usklađenja socijalnog interesa u društvu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *