Putin odobrio kupovinu ruske imovine banke Societe Generale

Dodajte komentar
Foto: FB Societe Generale

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se Rosbanci omogućava kupovina udjela u vlasništvu Societe Generale u vodećim ruskim kompanijama.

U uredbi se navodi da će Rosbank moći da kupi udjele Societe Generale u proizvođačima energije kao što su Rosneft i Gazprom, metalskim kompanijama Norilsk, Nickel i Severstal, kao i u drugim vodećim ruskim kompanijama, prenosi Reuters.

Izloženost francuske banke Societe Generale u Rusiji iznosila je 22,4 milijarde eura do kraja juna 2021. godine. Kompanijama iz zemalja koje je Moskva proglasila „neprijateljskim“ zbog uvođenja sankcija Rusiji, potrebna je posebna dozvola za transakcije koje uključuju rusku imovinu.

Agencija Interfax saopštila je da su odvojeni udjeli banke Societe u ruskim kompanijama relativno mali, 0,04 odsto u Gazpromu i 0,02 odsto Alrosi, najvećoj svjetskoj kompaniji za proizvodnju dijamanata. Međutim, ukupna vrijednost imovine francuske banke u Rusiji mjeri se milijardama, prenosi Biznis.rs.

Societe Generale povukla se iz Rusije i zatvorla prodaju svoje lokalne jedinice Rosbank grupi Inteross, firmi povezanoj sa ruskim milijarderom Vladimirom Potanjinom u maju prošle godine.

Ruska zamrznuta imovina na Zapadu vrijedna je stotine milijardi dolara, kao i imovina nekih ruskih biznismena i investitora. Njemačka je prošle godine preuzela kontrolu nad rafinerijom nafte Šved u ruskom vlasništvu koja snabdijeva 90 berlinskog tržišta gorivom. Putin je ocijenio da su sankcije Zapada objava ekonomskog rata Rusiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *