Odluka o Aerodromima do kraja sedmice

Dodajte komentar
Foto: Gov.me

PRemijer MIlojko Spajić kazao je tokom sastanka sa privrednicima da će do kraja godine Vlada donijeti dluku o tome što će biti sa koncesionim postupkom za crnogorske aerodrome, odnosno da li će ih dati u zakup na 30 godina.

Pretkvalifikacija na ovom tenderu je završena još 2020. godine, a sa troje ponuđača koji su je prošli trebalo je nastaviti pregovore. U uži izbor su ušli Aeroports de Paris i TAV, Incheon Airports i Corporasion America Airports.

Glavni uslov za 30-godišnji zakup je jednokratna naknada od 100 miliona eura odmah nakon potpisivanja ugovora, a ostale ponude koje se u narednoj fazi dogovaraju su visina investicija u aerodrome i iznos godišnje naknade za državni budžet.

Spajić je kazao da će, ako bude usvojena odluka da se ide u dugoročni zakup aerodroma, već u januaru nastaviti pregovore u kojima će od ponuđača očekivati da poprave svoje ponude.

“Dok ne završimo auto-puteve i brze cesta Crna Gore je izolovano ostrvo, bez razvijenih aerodroma i bolje avio povezanosti. Nema razvoja turizma ni ekonomije bez bolje aviodostupnosti. Zbog toga pripremamo i novu strategiju za ToMontenegro”, kazao je Spajić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *