Mujović: Turski investitori žele da ulažu u industrijski razvoj Crne Gore

Dodajte komentar

Posljednja ovogodišnja sjednica Skupštine Turske privredne komore (TurkCham Montenegro) održana je juče u Bečićima. Ministar energetike i rudarstva u Vladi Crne Gore, prof. dr Saša Mujović prisustvovao je sjednici koju je na inicijativu Ambasadora Republike Türkiye u Crnoj Gori, Nj.E. Bariša Kalkavana, TurkCham Montenegro otvorio za predstavnike institucija iz Crne Gore i privrednike iz oblasti rudarstva i energetike.

Ovaj susret je bio prilika da se resorni ministar zadužen za oblast energetike i rudarstva upozna sa djelatnošću TurkCham-a, sa kompanijama članicama, ali i da razmjenom iskustava dođu produktivnijih rješenja za unapređenje procesa energetske tranzicije.

“Počastvovan sam što imam priliku dati skroman doprinos I učestvovati u snaženju prijateljskih I ekonomskih veza Crne Gore I Türkiye. Putevi koji nas vode jedni drugima su odavno uspostavljeni, to su dobro utabane staze, koje trebamo iskoristiti za zajedničko djelovanje u cilju rješavanja problema koje nosi moderno doba. A problema i izazova – nikada više. Energetska tranzicija je jedan od njih. Tranzicija nije pitanje kako neku termoelektranu zamijeniti solarnom ili vjetroelektranom, to je kompleksan process koji zahtijeva transformaciju cjelokupnog društvenog  ekonomskog sistema, to je proces prekvalifikacije radne snage i svih aktivnosti kojima bi se izbjegli socijalni nemiri. Energetska tranzicija je za dobro svih nas, ali i atak na sve nas, a naročito na vladajuće strukture, od kojih se očekuje čarobni štapić i da preko noći iznađu rješenje za teške izazove. Türkiye može biti sjajan primjer na tom putu. To je zemlja izuzetnih prirodnih potencijala, ali I zemlja koja zna da štiti  sopstvene resurse, koja je na pravom putu uspostavljanja održivog sistema. To je scenario kojeg vidim I želim u Crnoj Gori” saopštio je Mujović i dodao: Posebno sam impresioniran vašim rezultatima u oblasti korišćenja geotermalne energije. Smatram da i Crna Gora ima ovu vrstu potencijala, pa bi nam bila značajna podrška Türkiye u sprovođenju istraživanja.

“Iskoristio sam priliku i pozvao predstavnike turskih kompanija da pokažu interesovanje za crnogorskim privrednim subjektima, naročito onim posrnulim gigantima. Naša Vlada bi voljela da ih vrati na stare staze uspjeha, ali isto tako I da se da se pokrenu novi lanci proizvodnje i stvore uslovi za nova zapošljavanja naših građana,” kazao je Mujović.

Na sjednici TurkCham Montenegro mogle su se čuti ohrabrujuće poruke, velike najave zainteresovanih turskih investitora, ali i jasne poruke i pitanja povodom problema sa kojima su se suočavali turski investitori u prethodnom periodu.

“Turski investitori žele čistu situaciju, državu zakona, pravde i prava. Ova Vlada stremi tome I potpuno nam je jasno da su to ključne predpostavke u privlačenju stranih investitora. Traženo moramo obezbijediti,” podvukao je ministar.

Da za Crnom Gorom postoji veliko interesovanje turskih investitora svjedoči podatak da je u našoj državi osnovano preko 6.000 turskih kompanija, od čega je oko 1.000 trenutno aktivno. Stoga su poslovni ljudi koji stoje iza tih kompanija odlučili da prije deset mjeseci formiraju TurkCham Montenegro.

“Srećni smo da smo u samo deset mjeseci povećali investicioni plan za Crnu Goru za skoro 120 miliona eura. Energetika i rudarstvo su sektori u kojima smo već uključeni, ali bismo željeli da povećamo naše prisustvo. Trenutno se bavimo rudarskim aktivnostima u blizini Nikšić i imamo nove investicije na elektrani koja se napaja solarnom energijom,” podsjetio je ambasador Republike Türkiye u Crnoj Gori, Nj. E. Bariš Kalkavan koji je i počasni predsjednik TurkCham Montenegro.

Turskoj privrednoj komori u Crnoj Gori se priključilo 13 novih kompanija, te ovu zajednicu sada čini 27 članica. Plan je da se u 2024. broj poveća na više od 50 članica, te je stoga još značajnije da su se pokrenuli dijalozi između predstavnika Vlade Crne Gore i TurkCham Montenegro kao rastuće privredne komore.

“Postoji mnoštvo investitora koji su zainteresovani za investiranje u energetski sektor Crne Gore i imaju zaista mnogo pitanja. Na ovoj sjednici smo imali priliku da ta pitanja direktno uputimo ministru energetike i rudarstva, što je zaista bilo korisno. Investitori traže garanciju za cijenu i prodaju, ali su zainteresovani za Crnu Goru jer ima oko 240 sunčana dana u godini, negdje čak i 260 takvih dana. Veoma su zaintereosvani da ulažu u solarnu i obnovljivu energiju,” saopštio je potpredsjednik TurkCham Montenegro, Burhan Genc.

(MediaBito.tv)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *