Generacija Z otvorenija i zahtjevnija, ali sklona davanju otkaza

Dodajte komentar

Na današnjem dinamičnom tržištu rada uloga generacije Z postaje sve veća. Ta generacija, koja se oblikovala u vrijeme brze tehnološke evolucije i globalnih društvenih promjena, donosi svoje jedinstvene perspektive, preferencije i potrebe na radno mjesto.

Ravnoteža

Istaknuto je to, između ostaloga, na netom završenoj “HR Days” konferenciji, u organizaciji platforme “MojPosao”.

Stručnjaci za ljudske potencijale ističu kako su pripadnici generacije Z, osobe rođene između 1995. i 2010. godine, već nekoliko godina prisutni na tržištu rada, stoga je došao pravi trenutak za ocjenu kako su se dosad snašli i šta o njima misle poslodavci. Panel pod nazivom “Gen Z – izazovi u upravljanju, očekivanja, tips&tricks” ponudio je dublji uvid u razumijevanje i upravljanje najnovijom generacijom radnika.

Arogantni, nezadovoljni, zahtjevni, otvoreni i skloni davanju otkaza na temelju osjećaja. Tako pripadnike generacije Z često doživljavaju poslodavci.

“Slažem se samo djelimično s tom ocjenom. Doista, dio pripadnika generacije Z “krase” te osobine, ali od njih možemo naučiti puno toga. Primjera radi, o važnosti uspostavljanja ravnoteže između privatnog i poslovnog dijela života. Oni ne žele sjediti nepotrebno u kancelariji i “kucati” karticu u 17.00 sati. Žele se ostvariti na puno polja, i to van radnog vremena. Štaviše, zbog njihovog ćemo uticaja s vremenom vjerovatno morati skratiti radno vrijeme na šest sati”, istakla je Maja Vučić, profesorica psihologije i kognitivno-bihevioralni psihoterapeut.

“Ne smijemo generalizovati, nezavisno o kojoj grupi radnika govorili”, poručuje Dario Marčac, TikTok mentor u kompaniji “Crew Media”, ujedno i sam pripadnik generacije Z.

Još je rekao:

“Kao među starijim generacijama, i među generacijom Z postoje divni, radišni i fleksibilni ljudi, kao i oni s kojima je nešto izazovnije raditi. Takođe, vjerujem kako ćemo poštovanje zaslužiti ako iza nas stoji kvalitetno odrađen posao i profesionalnost”, poručuje Marčac i dodaje kako najmlađi učesnici na tržištu rada imaju jednu, ali važnu komparativnu prednost u odnosu prema starijim generacijama, a to je odlično poznavanje novih tehnologija.

Plata najvažnija

Mlađi radnici žele demokratski poslovni svijet i pravo glasa u njemu, pojašnjava Mateja Terek iz kompanije “Netgen”. Pritom, u nastojanju da dokažu svoju vrijednost, ponekad ne mare za pristojnost.

“Dio pripadnika generacije Z je nešto ‘slabiji’ kad je riječ o posjedovanju mekih vještina, nestrpljivi su i često nerealni u očekivanjima, S druge strane, marljivi su i žele odmah biti ‘bačeni u vatru'”, dodaje Terek.

“MojPosao” je wproveo opsežno istraživanje o potrebama i ambicijama nove generacije radnika. U istraživanju je učestvovalo više od 1000 zaposlenih i gotovo 150 poslodavaca, čija su razmišljanja i iskustva dovela korak bliže odgovoru na pitanje u kojoj mjeri su pripadnici generacije Z različiti od svojih prethodnika – generacije X i milenijalaca. Bez obzira na to kojoj generaciji pripadaju, svi ispitani prilikom razmišljanja o promjeni poslodavca prvenstveno se vode visinom plate i beneficijama.

Na drugom mjestu svima su dobre kolege i međuljudski odnos, a na trećem mjestu ravnoteža poslovnog i privatnog života. Skladno s tim, trenutni poslodavac nagnao bi ih da razmisle o otkazu preniskom platom (62 odsto), lošim međuljudskim odnosima (52 odsto) i stresnim poslom (41 odsto).

Više nije neobično, pogotovo u industrijama kao što je IT, da zaposleni često mijenjaju posao. Najviše ispitanika smatra kako su dvije do pet godina idealno vrijeme za zadržavanje kod jednog poslodavca (39 odsto Gen Z, 49 procenata Gen Y te 39 odsto Gen X). Čak 17 odsto ispitanika generacije Z smatra kako je idealno vrijeme ostanka kod jednog poslodavca samo dvije godine.

U sljedećih godinu dana posao sigurno planira promijeniti čak 51 odsto ispitanika generacije Z, u generaciji Y takvih je 40, a u X generaciji samo 31 odsto, navodi “Glas Slavonije”. Za razliku od svojih prethodnika, pripadnici generacije Z osjećaju se potplaćeno i neispunjeno. Tako samo 38 odsto ispitanika generacije Z smatra da je pravedno plaćeno. Isto mišljenje dijeli i 46 odsto pripadnika generacije X i 39 odsto milenijalaca.

Izvor: Nezavisne

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *