Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Burhan Genç, predsjednik Turske Privredne Komore (TurkCham-a) u Crnoj Gori

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka evropskim i balkanskim tržištimakazao je u intervjuu za Bankar Burhan Genç, predsjednik Turske Privredne Komore (TurkCham-a) u Crnoj Gori.

On je kazao da turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu u posljednjih nekoliko godina, a turskim investitorima u Crnoj Gori korisni su i snažni bilateralni odnosi između Turske i Crne Gore, koji podstiču saradnju i olakšavaju investicione aktivnosti. Podsjetio je da su turski investitori aktivni u različitim sektorima crnogorske ekonomije, ali postoje ključna područja gdje je njihova prisutnost posebno primjetna. Posebno atraktuivni sektori za ulaganja su turizam i ugostiteljstvo, građevina i razvoj nekretnina, ali i energetika i poljoprivreda.

Kao izazove za turske ulagače pomenuo je ograničenja infrastrukture u određenim regionima i fluktuacije u regulatornim okvirima, kao i nedostatak kvalifikovane radne snage u nekim sektorima.

Genç  je najavio da će TurkCham realizovati ciljane kampanje za promociju investicija, kako bi istakli atraktivne investicione prilike dostupne u Crnoj Gori u različitim sektorima.

Kako biste opisali trenutno stanje turskih investicija u Crnoj Gori? Koji su ključni sektori u koje turski investitori najviše ulažu?

Trenutno stanje turskih investicija u Crnoj Gori može se opisati kao sve značajnije. Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu u posljednjih nekoliko godina. Turska i Crna Gora uživaju u snažnim i prijateljskim odnosima, što je olakšalo povećane investicione aktivnosti.

Turski investitori su aktivni u različitim sektorima crnogorske ekonomije, ali postoje ključna područja gdje je njihova prisutnost posebno primjetna. Jedan takav sektor je turizam i ugostiteljstvo. Drugi važan sektor je građevina i razvoj nekretnina. Turske kompanije su bile uključene u brojne građevinske projekte, uključujući stambene komplekse, poslovne zgrade i razvoj infrastrukture.

Poljoprivreda takođe predstavlja interesantno područje za turske investitore u Crnoj Gori, sa mogućnostima za modernizaciju, usvajanje tehnologije i održive prakse radi povećanja produktivnosti i doprinosa bezbjednosti hrane.

Turski investitori su takođe pokazali interes za energetske projekte, poput inicijativa za obnovljivu energiju i razvoj infrastrukture u Crnoj Gori. Ove investicije ne samo da doprinose energetskoj sigurnosti zemlje, već podržavaju i njene napore ka održivosti i zaštiti životne sredine.

Koje su glavne prednosti, a koji su izazovi sa kojima se suočavaju turski investitori prilikom ulaganja u Crnoj Gori?

Turski investitori u Crnoj Gori imaju koristi od nekoliko prednosti, uključujući snažne bilateralne odnose između Turske i Crne Gore, koji podstiču saradnju i olakšavaju investicione aktivnosti.

Pored toga, Crna Gora nudi stratešku lokaciju sa pristupom evropskim tržištima, privlačne investicione podsticaje i povoljno poslovno okruženje karakterisano političkom stabilnošću i liberalnom ekonomskom politikom.

Međutim, turski investitori takođe mogu naići na izazove prilikom ulaganja u Crnoj Gori. Ograničenja infrastrukture u određenim regionima i fluktuacije u regulatornim okvirima takođe mogu predstavljati prepreke investicijama.

Nedostatak kvalifikovane radne snage u nekim sektorima takođe predstavlja veliki problem za turske investitore. Politička nestabilnost može stvoriti neizvjesnost u vezi sa vladinim politikama, propisima i investicionim podsticajima, što može uticati na investicione odluke i vremenske okvire projekata.

Kako TurkCham u Crnoj Gori podržava svoje članove i olakšava njihove aktivnosti u zemlji?

TurkCham pruža platformu za umrežavanje i saradnju među svojim članovima, podstičući veze i partnerstva koja mogu dovesti do poslovnih prilika i sinergija. Redovni događaji, poput poslovnih foruma, seminara i druženja za umrežavanje, pružaju članovima prilike za razmjenu ideja, dijeljenje iskustava i istraživanje potencijalnih saradnji.

TurkCham takođe nudi vrijedne informacije i resurse svojim članovima, uključujući uvide u tržište, ažuriranja regulatornih okvira i poslovne informacije specifične za Crnu Goru. Ove informacije pomažu članovima da donose informisane odluke i efikasnije se snalaze u lokalnom poslovnom okruženju. Dodatno, TurkCham zagovara u ime svojih članova i zastupa ih, predstavljajući njihove interese i brige nadležnim vlastima i zainteresovanim stranama u Crnoj Gori. Angažovanjem u naporima za zastupanje članova, TurkCham ima za cilj stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja za svoje članove i adresiranje bilo kakvih izazova sa kojima se mogu suočiti.

Ukratko, TurkCham igra ključnu ulogu u podršci svojim članovima i olakšavanju njihovih aktivnosti u Crnoj Gori pružajući im mogućnosti za umrežavanje, vrijedne informacije, zagovaranje i usluge podrške prilagođene njihovim potrebama.

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u Crnoj Gori za turske investitore u odnosu na druge zemlje u regionu?

U poređenju s nekim drugim zemljama u regionu, Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta i manje razvijenu infrastrukturu u određenim područjima. Međutim, njen strateški položaj kao ulazna kapija ka evropskim i balkanskim tržištima, zajedno sa njenom posvećenošću ekonomskim reformama i integracionim inicijativama, i dalje privlači turske investitore koji žele da iskoriste rastuće prilike u sektorima poput turizma, nekretnina, građevinarstva i energije.

Možete li nam reći nešto o budućim planovima TurkCham-a u Crnoj Gori i kako planirate dalje promovisati turske investicije u zemlji?

TurkCham Crne Gore posvećen je daljem promovisanju turskih investicija u zemlji kroz strateške inicijative i partnerstva. Postoje neki planovi na kojima radimo, kao što su:

  • Organizacija poslovnih događaja za umrežavanje, seminara i foruma koji okupljaju turske investitore, crnogorske poslovne subjekte, vladine zvaničnike i druge zainteresovane strane. Ovi događaji pružaju vrijedne prilike za umrežavanje, dijeljenje znanja i istraživanje potencijalnih investicionih prilika.
  • Kampanje za promociju investicija koje će pokrenuti ciljane kampanje za promociju investicija kako bi istakli atraktivne investicione prilike dostupne u Crnoj Gori u različitim sektorima. Putem digitalnog marketinga, medijskih aktivnosti i učešća na međunarodnim investicionim forumima, predstavićemo potencijal Crne Gore i ohrabriti turske investitore da istraže investicione prilike u zemlji.
  • Povećaćemo naše napore da kontaktiramo turske investitore zainteresovane za crnogorsko tržište i pružimo im personalizovanu podršku i vođstvo tokom procesa investiranja. To uključuje olakšavanje poslovnog povezivanja, pružanje savjetodavnih usluga za investicije i pomoć u poštovanju zakonskih i regulatornih propisa.
  • TurkCham Crne Gore će takođe tražiti da uspostavi partnerstva i saradnju sa relevantnim vladinim agencijama, udruženjima poslovnih subjekata, trgovinskim komorama i agencijama za promociju investicija kako u Turskoj tako i u Crnoj Gori. Radom zajedno, možemo iskoristiti resurse, dijeliti najbolje prakse i stvoriti sinergije za promociju bilateralnih investicija i ekonomske saradnje.Aktivno ćemo se angažovati u naporima za zagovaranje (zastupanje) kako bismo promovisali politike i reforme koje podržavaju povoljno poslovno okruženje za turske investitore u Crnoj Gori. To uključuje zagovaranje poboljšanja regulatornog okvira, investicionih podsticaja i mjera za unapređenje transparentnosti i zaštite investitora.
  • Takođe ćemo obavljati istraživanja tržišta i prikupljati informacije kako bismo turskim investitorima pružili ažurirane informacije o tržišnim trendovima, regulatornim promjenama i investicionim prilikama u Crnoj Gori. Time što će biti informisani, investitori mogu da donose utemeljene odluke i maksimiziraju potencijal za uspjeh.

(Bankar.me)

 

 

Podijeli ovaj članak