Poslovnu lokaciju u Beču lani je otvorilo 227 stranih preduzeća

Beč

Beč i dalje privlači međunarodna preduzeća. To dokazuje činjenica da je prošle godine čak 227 inostranih preduzeća svoje mjesto poslovanja otvorilo upravo u Beču.
Porast broja podružnica međunarodnih preduzeća u Beču otvara nova radna mjesta za lokalno stanovništvo. Konkretno, lani je tako otvoreno gotovo 1.300 radnih mjesta, a uloženo je 430 miliona eura što znači da strana preduzeća u austrijskoj metropoli vide priliku za dugoročni rast, razvoj i uspjeh.

U Beču su prošle godine svoju poslovnu lokaciju otvorila preduzeća iz čak 53 države. Vodeće među njima su Njemačka, Ukrajina i Švicarska, a slijede SAD, Mađarska i Italija. Sve zastupljenije su i azijske firme koje na bečkom poslovnom tržištu vide ogroman potencijal.

Među preduzećima koja su svoja poslovna vrata otvorila u Beču je i slovačka firma Panza Robotics u čijem je središtu istraživanje i razvoj inteligentnih uslužnih robota. Njihovi roboti namijenjeni su kao podrška u obavljanju rutinskih zadataka, ali i u izvršavanju opasnijih pothvata u građevinarstvu ili pak upravljanju otpadom.

Marek Sarnak, suosnivač i jedan od partnera ove slovačke firme siguran je da će im širenje poslovanja u austrijsku prijestonicu donijeti mnogo novih mogućnosti i vrijednih partnerstava, ali i veći broj odgovarajućih ulagača.

U posljednjih 20 godina ino-preduzeća stvorila su 25.000 novih radnih mjesta. Od 2004. godine u Beč je stiglo 3.000 inostranih preduzeća koja su otvorila 25.000 novih radnih mjesta te uložili gotovo pet milijardi eura u svoju novu bečku adresu. Riječ je o firmama iz 94 zemlje iz cijelog svijeta među kojima prednjače Njemačka i SAD te susjedne Švajcarska i Mađarska. Ovaj pozitivan trend „naseljavanja“ međunarodnih preduzeća u austrijskoj prijestolnici potvrđuje i ojačava status Beča kao multinacionalne gospodarske i ekonomske metropole.

Grad će ove godine još više promovisati Beč kao idealnu poslovnu lokaciju. U tu je svrhu Grad Beč pokrenuo Vienna Business kao zaseban brend čiji je cilj jačanje međunarodne prisutnosti i predstavljanje konkretne gradske poslovne ponude i mogućnosti kako bi privukli što više međunarodnih preduzeća, startupa i ekspata.

Jedan od primjera jačanja reputacije Beča kao obećavajuće poslovne lokacije svakako je jednosedmična startup konferencija ViennaUP koja će 3. juna 2024. doživjeti svoje četvrto izdanje. Konferencija je namijenjena preduzetnicima i inovatorima iz cijelog svijeta koji u Beču žele razviti svoje poslovne ideje. Danas je ViennaUp četvrta najuspješnija konferencija ovakve vrste u Evropi, a pokrenula ju je Bečka privredna agencija koja pruža podršku preduzećima svih veličina i grana poslovanja.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak