Srbija odobrila ugovor sa Trampovim zetom Džaredom Kušnerom, za hotelski kompleks

Vlada Srbije odobrila je ugovor sa Džaredom Kušnerom sa planovima za izgradnju luksuznog hotela na mjestu bivšeg Ministarstva odbrane u Beogradu, čime će on direktno poslovati sa jednom evropskom državom, dok se njegov tast Donald Tramp bori za povratak u Bijelu kuću.

Kušner sprovodi hotelski projekat vrijedan 500 miliona dolara u partnerstvu sa Ričardom Grenelom. Bivši pomoćnik Trampove administracije, Grenel je prvi predložio da američki investitori pokušaju da preurede davno praznu bombardovanu lokaciju bivšeg jugoslovenskog ministarstva odbrane dok je Grenel još bio diplomata, služeći kao specijalni izaslanik za Balkan.

Ričard Grenel

Dogovor, koji je u četvrtak izazvao kontroverze Beogradu, sklopljen je sa filijalom Kushner's Affinity Partners, 3 godine starog investicionog fonda od 3 milijarde dolara koji podržava državni fond Saudijske Arabije.

„Vlada Srbije je za partnera u ovom poduhvatu odabrala uglednu američku kompaniju, koja će investirati u revitalizaciju bivšeg kompleksa Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu“, navodi se u saopštenju zvaničnika Vlade Srbije.

Kompleks su bombardovale 1999. godine NATO snage uz podršku Sjedinjenih Država tokom rata koji je Srbija tada vodila sa Kosovom. Sada se smatra vrhunskim nerazvijenim nekretninama usred grada koji se mnogo promijenio, a sam Trump je razmišljao o izgradnji hotela na njemu 2013. godine.

Za Kušnera, koji također planira dva projekta luksuznih hotela u susjednoj Albaniji, ovi poslovi na Balkanu su među najvećima koje je sklopio od osnivanja svoje investicione firme.

„Ekonomski napredak u Srbiji u protekloj deceniji bio je impresivan“, naveo je Kušner u saopštenju kojim je potvrđeno odobrenje sporazuma. „Ovaj razvoj će dodatno uzdići Beograd u vrhunsku međunarodnu destinaciju kakva postaje.”

Projekti u Srbiji i Albaniji uključuju direktne ustupke tamošnjih vlada, što znači da će Kušner imati finansijsku korist od akcija strane vlade potencijalno dok je njegov tast u Bijeloj kući, čak iako bi ovi prekomorski zvaničnici mogli tražiti akcije od strane Sjedinjenih Država državama, kao što je podrška nastojanjima Srbije da se pridruži Evropskoj uniji.

Investicije koje Kušner sprovodi— sa poslovnim partnerima u Izraelu, Dubaiju, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Brazilu, Njemačkoj i Sjedinjenim Državama, između ostalih lokacija — takođe su podržane od fonda u kojem najveći dio novca dolazi od saudijske vlade, ponovo stvarajući pitanja o potencijalnom sukobu interesa ako se Trump vrati na funkciju, rekli su advokati za etiku.

“Radi se o sukobu interesa u najoštrijem smislu: predsjednik Sjedinjenih Država treba da unapređuje interese Sjedinjenih Država, a ne finansijske interese članova porodice”, rekao je Adav Noti, izvršni direktor Pravnog centra kampanje, koji prati etička pitanja u saveznoj vladi.

Ukupno, 99% novca koji su investitori plasirali u Kušnerovu firmu dolazi iz stranih izvora, prema dokumentaciji Komisije za hartije od vrijednosti krajem marta.

Kušner kaže da njegova ulaganja u inostranstvo neće predstavljati sukob interesa, jer je rekao da se ne planira vratiti u Bijelu kuću ako Trump bude ponovo izabran.

Kušner i njegovi partneri planiraju izgradnju hotela, maloprodajnog prostora i više od 1.500 stambenih jedinica. Odobreni plan uključuje muzej i memorijalni kompleks za ranjene ili poginule tokom NATO bombardovanja. Memorijal će biti u vlasništvu i upravljanju od strane vlade i projektovan “u saradnji sa srpskim arhitektima”, navodi se u saopštenju Kušnerove kompanije.

Ovako će izgledati budući hotel, na mjestu bivšeg Ministarstva odbrane u Beogradu

Kušner radi sa dugogodišnjim partnerom za nekretnine na projektu u Srbiji, Ašerom Abehserom, koji će nadgledati stvarni razvoj.

“Rekonstrukcija ne znači samo izgradnju zgrada, već i izgradnju mostova između kultura, poštovanje prošlosti i stvaranje temelja za prosperitetnu budućnost”, rekao je Abehsera u saopćenju.

Grenel je u prethodnom intervjuu rekao da njegov prvobitni prijedlog iz vremena dok je bio u Trumpovoj administraciji i njegova trenutna uključenost u projekat odražavaju njegovo uvjerenje da bi Sjedinjene Države trebale pomoći u obnovi lokacije na kojoj su imale ulogu u bombardovanju prije 25 godina . On je rekao da bi obnova mogla biti dio “ozdravljenja” odnosa između dvije zemlje.

Vlada Srbije je u sopstvenom saopštenju navela da će zadržati vlasništvo nad lokacijom i da grupa investitora, Affinity Global Development, ima određeni vremenski period da završi projekat, ili će zemljište biti vraćeno pod kontrolu vlade.

Ali odobrenje ugovora — koji uključuje 99-godišnji zakup i sporazum o podjelu dobiti od razvoja područja od tri bloka sa Vladom Srbije — izazvalo je kritike, između ostalih, od opozicionih lidera u srpskom parlamentu.

Demonstranti su u četvrtak blokirali saobraćaj ispred bivšeg sjedišta Ministarstva odbrane i postavili znakove kojima se dovodi u pitanje ta odluka, uključujući i neke na kojima je pisalo: “Prestanite davati štab vojske kao poklon američkim ofšor kompanijama”.

Izvor: New York Times

Podijeli ovaj članak