Hrvatska: Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije

U Hrvatskoj i dalje rastu cijene roba i usluga – istina rastu i plate, ali ne posustaje inflacija koja iznosi 3,7 odsto.
Ono što bi mogao biti najgori scenario sa početkom turističke sezone – jeste da se suoče s novim talasom rasta cijena.

Ivica Žuro, ekonomski stručnjak, vjeruje da će biti pokušaj povećanja cijena jer nekima jednostavno nikad nije dovoljno.

– Osim toga imamo klasičnu sezonalnost turizma i svi nastoje zaraditi što više u što kraćem vremenu. Samo je pitanje dokle to može? Mislim da će biti pokušaj podizanja cijene, ali isto tako je očekivati ​​da će biti i dozivanja razuma jer jednostavno preko nekih granica se praktično više ne može. Imamo situaciju da su neki naši infrastrukturni objekti kao što su aerodromi  i slično podigli nekoliko puta, kao što je bio slučaj u Rijeci, da putnici idu sa svojim koferima preko cijelog parkinga do rampe zbog toga što je autobuskim kompanijama koje ih prevoze podignuta taksa i postalo im je skupo ući u krug aerodroma, rekao je Žuro za HRT.

Naglasio je da to šalje jako lošu sliku o nekim destinacijama.

– Moramo stimulisati dolazak turista na sve moguće načine, jer ovakvim “pucnjem u nogu” ne radimo ništa dobro, rekao je Žuro.

Smatra da se cijene pomalo otimaju zdravom razumu, te da za to nema opravdanja.

Apartmani koji su lani bili 60-ak eura u Dalmaciji, ove godine stoje duplo.

– Ako je riječ o dobro održavanom objektu koji ima sadržaj poput bazena, parkinga, koji je na dobro povezanoj lokaciji, nećete morati snižavati cijenu jer potražnja konstantno postoji.

Rasle su plate u državnom i javnom sektoru, nekima i do 200 eura. Rasla je i privatna štednja građana, kupovale su se državne obveznice. Međutim, industrijska proizvodnja i izvoz bilježe pad.

– Imamo situaciju da moramo stvoriti preduslove za investicije privatnog sektora, moramo pokrenuti proizvodnju, osim poljoprivrede i proizvodnje hrane i prerađivačku industriju dovesti na viši nivo, moramo dalje podsticati zelenu i digitalnu tranziciju, kazao je Žuro.

Sa smanjenjem proizvodnje, koja je ionako oskudna u Hrvatskoj, Žuro je rekao kako se može očekivati ​​da će cijene hrane i dalje rušiti životni standard.

– Najskuplje je biti prepušteno tržištu i uvoznom lobiju da određuje cijene po svom nahođenju, kazao je Žuro.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak