Planiran prihod Luke Kotor od 6,8 miliona eura

Luka Kotor je za ovu godinu planirala ukupan prihod od 6,8 miliona eura, što je u odnosu na prošlu godinu više 43 odsto, saopštila je predsjednica Odbora direktora te kompanije, Ljiljana Popović-Moškov.

Ona je kazala da je planirani prihod čak 67 odsto viši nego 2022, kao prve godine normalnog poslovanja nakon covid krize, prenosi Radio Kotor.

Popović-Moškov je najavila da je ove godine u rezervacijama uplovljavanje 505 brodova, sa oko 700 hiljada putnika, što je oko 150 hiljada više nego lani.

„Međutim, za očekivati je da toliki broj neće doći jer se uvijek dogodi da neki iz tehničkih razloga, ili promjena planova ne posjete luku Kotor, ali plan je obuhvatio 490 brodova. To je oko 40 brodova više nego prošle godine“, rekla je Popović-Moškov Radiju Kotor.

Ona je navela da je Luka Kotor nastojala da rasporedom brodova doprinese da se rastereti pritisak na infrastrukturu grada.

U tom kontekstu najavljuje da će od naredne godine biti ukinuto sidrište broj 1 ispred Fakulteta za pomorstvo.

„Sa Vladom Crne Gore dogovoreno je da se ukine sidrište broj 1 ispred Fakulteta za pomorstvo, a da se omogući da se umjesto dva, na udaljenim sidrištima mogu sidriti dva ili tri broda. To je nešto na šta je Luka ponosna i gdje je doprinjela društvenoj odgovornosti i održivosti uopšte turizma u Kotoru“, kazala je Popović-Moškov.

Ukidanjem sidrišta broj 1 značajno će se, kako je ocijenila, rasteretiti pritisak putnika na infrastrukturu grada, budući da će za njihovo prevoženje i iskrcaj na obalu biti potreban duži vremenski period.

„To smo zagovarali i trebalo je da se desi još prošle godine, tako da ova sezona bude rastrerećena tog sidrišta, međutim tek je sada prihvaćeno i u Aneksu je ugovora koji je Vlada Crne Gore već donijela na svojoj sjednici. Čeka se Skupština akcionara Luke Kotor, koja treba da se održi 14. maja, gdje će većinski vlasnik nadamo se dati pristanak na takav aneks ugovora koji je jedan iskorak i omogućava da u narednih osam godina Luka Kotor ima uredne prihode, da se mnogo veći dio prihoda vraća gradu”, rekla je Popović-Moškov.

Prema njenim riječima, ove godine to nijesmo mogli sprovesti pošto su sve rezervacije već bile urađene.

CdM/Radio Kotor

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak