Krivična prijava protiv Ibrahimovića i Šahmanovića zbog rudnika Brskovo

Dodajte komentar

Građanska inicijativa “Zdravi Mojkovac” podnijela je krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužiocu (SDT) protiv ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića i državnog sekretara Admira Šahmanovića zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja u slučaju rudnika Brskovo.

U krivičnoj prijavi je navedeno da su Ibrahimović i Šahmanović, protivpravnim iskorišćavanjem i prekoračenjem položaja i ovlašćenja svjesno htjeli da pribave drugom korist, nanesu štetu i teže povrijede prava drugih tako što su protivno imperativnim propisima Ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju sulfidne polimetalične rude na istražno-eksploatacionom prostoru bivšeg rudnika “Brskovo” kod Mojkovca, spriječili raskidanje ugovora i pored sticanja uslova za to. Ministarstvo kapitalnih investicija, tvrde u GI “Zdravi Mojkovac” nije poslalo obavještenje Koncesionaru o tome, čime su Ibrahimović i Šahmanović, kako smatraju, izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Ugovor je, kako se navodi u krivičnoj krijavi, istekao 25. jula ove godine, o čemu je GI “Zdravi Mojkovac” više puta obavijestila i upozorila Vladu Crne Gore i Ministarstvo kapitalnih investicija, koje je nadležno za prekid Ugovora, te Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

– Ugovorom je predviđeno da je Koncesionar bio dužan da ispuni sve zakonske obaveze do 25 jula 2023. godine, što isti nije učinio. Time su se stekli uslovi da Ministarstvo kapitalnih investicija pošalje obavještenje Koncesionaru da su se stekli svi zakonski uslovi za prekid Ugovora i bez ikakvih posljedica po državu Crnu Goru. Iako smo pisali ministru Ibrahimoviću, sekretaru Šahmanoviću, ministarki Ani Novaković Đurović i premijeru Dritanu Abazoviću, oni ništa nisu preduzeli kako bi zaštitili državu Crnu Goru, imovinu države Crne Gore i građane Crne Gore a prvenstveno Mojkovca. Nepostupanje po zakonskim normama i službenoj dužnosti pomenutih donosioca odluka postavlja pred nas odgovor: zloupotreba službenog položaja zarad pribavljanja koristi za Koncesionara i stvaranje organizovane kriminalne grupe koja ugrožava ustavno pravo na život, bezbjednost i zdravlje građana Crne Gore a prvenstveno Mojkovca – navedeno je u saopštenju GI “Zdravi Mojkovac”.

U Građanskoj inicijativi se nadaju da će SDT postupiti prema zakonima Crne Gore, formirati predmet i, kako kažu, sprovesti pravdu u interesu ustavom zagarantovanih prava na život, bezbjednost, zdravlje i zdravu životnu sredinu.

– I na kraju, svojim najnovijim medijskim istupima koji su na ivici PR službe Koncesionara a suprotno interesima države i građana, tandemu Abazović i Novaković Đurović preporučujemo da se zapitaju da li su „na pravom putu“ – zaključeno je u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *