EU: Usluge u oblaku dostići će 142 milijarde dolara, banke među najvećim potrošačima

Dodajte komentar

Potrošnja javnih usluga u oblaku (cloud) u Evropi iznosiće ukupno 142 milijarde dolara u 2023. i doseći će 291 milijardu dolara do 2027, uz petogodišnju složenu godišnju stopu rasta (CAGR) od 20%, prema IDC-u. Softver kao usluga (SaaS) i dalje će pokretati većinu potrošnje, dok će platforma kao usluga (PaaS) ostati najbrže rastuće područje.

Evropa je tokom 2023. bila pogođena makroekonomskim izazovima, uključujući visoku inflaciju u eurozoni i Ujedinjenom Kraljevstvu, strah od bankarske krize koji je nastao u SAD-u i masovna otpuštanja u tehnološkom sektoru. Uprkos tome, evropska preduzeća napredovaće na svom putu usvajanja javnog oblaka i ne očekuju da će ulaganja povezana s oblakom biti ugrožena kada se radi o rezovima budžeta za IT. Oko 55% evropskih kompanija preći će na oblak do kraja 2023. kako bi poboljšali produktivnost IT osoblja, ojačali sigurnost podataka i podstaknuli automatizaciju s vještačkom inteligencijom (AI), koja dobivja na zamahu zahvaljujući generativnoj AI (GenAI) pompi.

Bankarstvo, trgovina na malo i telekomunikacije biće industrije s najvećom potrošnjom u javnom oblaku 2023, s udjelom od 26% ukupne tržišne vrijednosti. Telekomunikacijske firme manje su pogođene višim cijenama energije nego druge industrije. Takođe, otkup duga u telekom sektoru ostaje nizak, a troškovi vezani uz više kamate su ograničeni, što stvara povoljne okolnosti za oslobađanje sredstava za IT budžet. IDC očekuje da će investicije u javni oblak u sektoru telekomunikacija snažno porasti 2024, svrstavajući ga među industrije s najvećom potrošnjom, zajedno sa društvenim naukama, komunalnim uslugama i zdravstvenim obveznicima.

Dugoročno, softverske i informacijske usluge imaće najveći CAGR među industrijama u Evropi, rast od 27% u periodu od 2022. do 2027. Uprkos tome što su jedan od najinovativnijih sektora, softverske i informacijske usluge iskusile su smanjeni rast poslovnih prihoda, masovna otpuštanja i veće troškove infrastrukture. Ovi činioci naveli su firme da ulažu u oblak kako bi automatizovali zadatke u sektoima gdje je smanjen broj zaposlenih i kako bi podržali produktivnost među radnom snagom.

“Inflacija je i dalje visoka, troškovi života utiču na osjetljivost kupaca na cijene, a firme žele da smanje troškove kako bi izbjegle finansijske probleme. Iako su IT izgledi manje povoljni nego što se ranije predviđalo i korisnici se suočavaju s povećanjem cijena korištenja oblaka, migracija na oblak se nastavlja, budući da se na tehnologiju gleda kao na način za povećanje učinkovitosti i optimizaciju troškova – u suprotnosti s izgledima nepovoljnog tržišta”, kaže Andrea Minonne, rukovoditeljka istraživanja pri IDC UK.

Ulaganja u oblak nastavljaju da podstiču inovacije i, zajedno s novim tehnologijama kao što je GenAI, podržaće digitalnu transformaciju firmi u godinama koje dolaze. Uspon GenAI-ja takođe će biti značajan tržišni činilac, budući da se oslanja na ekstenzivne jezičke modele (LLM) i zahtijeva jake i lako skalabilne računarske sposobnosti za obradu podataka u stvarnom vremenu.

ICT Business

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *