Izvršni direktor najveće evropske banke iznenada podnio ostavku

Foto: HSBC

HSBC je najavio da će se izvršni direktor banke Noel Quinn povući – što je iznenađujući odlazak čovjeka poslovične tvrdoglavosti koji je nadgledao seriju prodaje imovine širom svijeta.

Banka usmjerena na Aziju je u saopštenju od utorka navela da je pokrenula formalni proces za pronalaženje njegovog nasljednika.

Glavni finansijski direktor Georges Elhedery, imenovan na poziciju broj 2 u januaru 2023., vjerovatno je vodeći kandidat za taj posao.

Quinn, 62, vratio je zamah profitu  banke tako što se riješio ili smanjio poslovanje s lošijim rezultatima, uključujući maloprodajne poslove u SAD i Francuskoj, njegovu cijelu kanadsku podružnicu i jedinice na manjim tržištima kao što je Argentina.

Akcije HSBC-a ( HSBC ), koje su porasle za otprilike 30% tokom njegovog mandata, porasle su za oko 1,3% i dotakle devetomjesečni maksimum na popodnevnoj trgovini u Hong Kongu.

“Mislim da je smanjenje poslovanja na zapadnim tržištima kao što su SAD, Kanada i Evropa bio dobar potez za HSBC u isto vrijeme kao i jačanje poslovanja grupe u Aziji,” rekao je Simon Yuen, osnivač Surich Asset Management sa sjedištem u Hong Kongu, koji je dioničar HSBC-a.

“Nadamo se da će sljedeći izvršni direktor izložiti više planova, u smislu izvršenja, za dalje povećanje poslovanja banke u azijskim zemljama,” dodao je on.

Quinn će ostati izvršni direktor sve dok njegov nasljednik ne zauzme njegovo mjesto

„Obavljao sam zahtjevne rukovodeće uloge otkako sam preuzeo glavnu ulogu u banci u oktobru 2008., tako da sam lično spreman za promjenu,” rekao je Quinn novinarima tokom poziva.

„To je takođe prirodna tačka preokreta za banku, jer dolazi do kraja trenutne faze transformacije. To je idealno vrijeme da se dovede rukovodstvo kako bi banka krenula naprijed u narednih pet godina.”

Izvor: BBC

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak