Pokraden najveći evropski proizvođač bakra, šteta više stotina miliona eura

Dodajte komentar

Najveći evropski proizvođač bakra Aurubis istražuje moguću zavjeru dobavljača i zaposlenih nakon otkrića da su iz kompanijskih zaliha nestali metali vrijedni stotine miliona eura.

Dionice firme pale su čak 17 odsto u petak ujutro u trgovanju u Frankfurtu, nakon objave kompanije da neće ostvariti ciljanu dobit nakon otkrića “kriminalne aktivnosti” koja bi mogla da donese “nisku trocifrenu brojku”. Kompanija je u četvrtak saopštila da neće ostvariti prognoziranu bruto dobit od 450 do 550 miliona eura u 2023. zbog navodne krađe.

Aurubis je rekao da će se kompanijska istraga, u koju je uključena i policija, završiti do kraja. Istragom se utvrđuje jesu li dobavljači sarađivali sa zaposlenima u manipulisanju evidencijama o zalihama metalima u firmi za reciklažu.

Istraga u toku

“Teško je dati konkretne informacije prije nego što se istraga završi”, rekao je portparol Aurisa za Financial Times.

Dodaje da, s obzirom na količine, navodna krađa vjerovatno uključuje materijale koji sadrže plemenite i druge metale, poput otpadne elektronike.

Firma sa sjedištem u Hamburgu prošle godine ostvarila je prihod od 18,5 milijardi eura. Najveća je evropska grupacija za topljenje i recikliranje bakra s pogonima za preradu širom reiona, uključujući veliki kompleks na jugu ovog grada.

Aurubis ne koristi metal iz rude, već je posao izgradio od topljenju metalnih koncentrata, metalnog otpada i materijala za recikliranje koji sadrže metal iz rudnika i elektronskih kompanija. Njegova web stranica navodi da nabavlja metalne koncentrate od “više od 30 rudarskih partnera i nekoliko trgovaca”.

Policija je u junu pretresla firmu u istrazi o nestaloj robi vrijednoj 20 miliona eura koja je rezultirala hapšenjem šest osoba, od kojih nekoliko zaposlenih.

Aurubis ne vjeruje da su ova dva slučaja povezana. No, državni tužialc u Hamburgu rekao je da nastavlja sa svojim slučajem protiv 12 optuženih u vezi s “opsežnim pretragama” iz juna.

Ovo je najnoviji u nizu skandala koji potresa metalnu industriju, dovodeći u pitanje poštovanje protokola, te nadzora i bezbjenosti kako bi se ograničila učestalost prevara i krađa.

Niz prevara i krađa

Grupa za globalnu trgovinu sirovinama Trafigura optužila je ove godine jednog trgovca za planiranje prevare s niklom vrijedne 590 miliona dolara. U drugom skandalu otkriveno je da su vreće s niklom u skladištima Londonske berze metala bile pune kamenja. Ugled segmenta narušen je nizom prevara i krađa u Kini posljednjih godina.

Firma je rekla da je od racije u junu počela da sprovodi dodatne bezbjednosne mjere, uključujući više nasumičnih provjera i strože kontrole na vratima gdje kamioni s metalom ulaze i izlaze.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *