EU uvodi novu oznaku koja će promijeniti način kupovine tehničkih uređaja

Dodajte komentar

Evropska komisija predstavila je oznake popravljivosti tj. repair score za mobilne i tablete. To je prva kategorija proizvoda koja će od sredine 2025. nositi tu oznaku u cijeloj EU.

Potrošač će tako pri kupovini znati koliko je lako popraviti proizvod u slučaju kvara.

“Sredinom 2025. svi mobilni i tableti imaće oznaku popravljivosti. Istraživanje je pokazalo kako se i u Hrvatskoj oni najčešće kvare. Čak 94 odsto građana smatra kako bi uređaji trebali duže da traju, te su im trajnost i dostupnost popravke najvažniji faktori pri kupovini. U slučaju kvara čak 81 odsto građana je kupilo novi uređaj jer je popravka starog bila neisplativa, a 90 odsto građana smatra kako su rezervni dijelovi preskupi u odnosu na cijenu novog uređaja. Ovom oznakom moći ćemo lakše odabrati najkvalitetniji model”, objašnjava poslanica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan.

Oznaka popravljivosti ili tzv. repair score razvijena je prema francuskom primjeru i odražava dostupnost rezervnih dijelova, cijenu rezervnih dijelova te dostupnost servisa.

“Potrošač će prilikom kupovine moći da odabere proizvod koji se lakše popravlja, a proizvođači će se početi da se takmiče ko će proizvesti kvalitetniji proizvod. Do sada su nam prodavali mačku u vreći i prisiljavali da stalno kupujemo nove aparate”, kaže Biljana Borzan.

Borzan je glavna autorka i pregovaračica Evropskog parlamenta za novi zakon o osnaživanju potrošača. Upravo u tom zakonu je osigurala da prije kupovine potrošači moraju biti informisani o mogućnostima popravke.

“Dok čekamo oznaku popravljivosti za sve proizvode, trgovci će morati da informišu potrošača u trenutku kupovine o dostupnosti i cijeni rezervnih dijelova te dostupnosti servisa i uputstava o popravkama. To će važiti za sve proizvode na tržištu”, kaže Biljana Borzan.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *