Došao je kraj vremenu stabilnih cijena hrane

Dodajte komentar

Poskupljenje hrane u Francuskoj vjerovatno će znatno popustiti od januara zahvaljujući pregovorima trgovaca i proizvođača, ali razdoblju stabilnih cijena došao je kraj, upozorio je šef trgovačkog lanca Carrefour Alexandre Bompard.

Inflacija bi od naredne godine trebalo znatno da oslabi, rekao je Bompard za televiziju BFM, zahvaljujući inicijativi tamošnje vlade da se redovni pregovori trgovaca i proizvođača pomjere za šest mjeseci, s marta na septembar.

Rast cijena hrane trebao bi da se spusti znatno ispod 10 odsto, prema pet odsto, dodao je predsjenik uprave i izvršni direktor francuskog maloprodajnog lanca.

U avgustu je hrana poskupjela 11,1 odsto, a stopa inflacije iznosila je 4,8 odsto.

Prošle sedmice Bompard je upozorio da su Francuzi zbog visokih cijena znatno smanjili kupoviu osnovnih potrepština. Maloprodajni trgovci i proizvođači u Francuskoj prebacuju krivicu jedni na druge, a vlada podsjeća da su cijene brojnih sirovina padale u proteklim mjesecima.

Šef Carrefoura upozorava pak da će zbog klimatskih i geopolitičkih činilaca cijene hrane i u idućim godinama rasti snažnije nego u proteklim decenijama, kada je varirao između nule i jedan odsto.

“Mislim da je došao kraj vremenu stabilnih cijena hrane”, poručio je.

Hina

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *