TikTok i Universal rješavaju spor oko autorskih honorara za muziku

TikTok će vratiti milione pjesama na platformu nakon rješavanja spora sa Universal Music Group oko autorskih honorara. To znači da će korisnici ponovo moći da prave video zapise sa pjesmama brojnih izvođača.
Sukob oko toga koliko je TikTok plaćao ovih honorara doveo je do razmjene optužbi – a Universal je povukao neke od najpoznatijih svjetskih pjevača.
No, čini se da je jaz sada smanjen jer su kompanije najavile “poboljšane naknade” za umjetnike, iako nisu otkrile koliko će novca “promijeniti vlasnika”.
U e-poruci osoblju koju je vidio BBC, šef Universala Sir Lucian Grainge rekao je da je TikTok pristao na “ključne promjene”.
“Prema novom sporazumu, kompenzacija umjetnika i tekstopisca biće veća nego prema našem prethodnom TikTok ugovoru”, napisao je on.
Firme su saopštile da “rade ekspeditivno” na vraćanju Universalove muzike u TikTok, za koji se pretpostavlja da će proces trajati manje od dvije nedjelje. Ovo će uključivati vraćanje zvuka na video zapise koji su prethodno bili isključeni tokom spora.
Taylor Swift, možda najveća umjetnica izdavačke kuće, već je odvojeno pristala da vrati svoju muziku u TikTok – posao koji je mogla sklopiti jer posjeduje autorska prava na svoje pjesme.
“Muzika je sastavni dio TikTok ekosistema i drago nam je što smo pronašli put naprijed sa Universal Music Group”, rekao je šef TikToka Shou Zi Chew.
Dolazi u trenutku kada se platforma društvenih medija suočava sa borbom za svoj opstanak u Sjedinjenim Državama, gdje planira na sudu osporiti zakon koji bi mogao dovesti do prodaje ili zabrane u toj zemlji.

Više novca, manje AI

Dvije najveće zvijezde koje se vraćaju na platformu su Drake i The Weekend, koji su se našli usred svađe oko vještačke inteligencije (AI) 2023. godine. Pjesma koja je koristila tehnologiju za kloniranje njihovih glasova postala je viralna na TikToku, prikupivši 15 miliona pregleda prije nego što je uklonjena.
U to vrijeme, Universal Music Group je rekla da je prekršila zakon o autorskim pravima.
Dogovor kojim će se ova dva zakona vratiti takođe će se ugraditi u ono što kompanije nazivaju „vodećom zaštitom u industriji“ oko AI na TikToku.
TikTok i Universal rekli su u izjavi da će raditi zajedno na “zaštiti ljudske umjetnosti” suočeni s tehnologijom.
„TikTok je takođe posvećen radu sa [Universalom] na uklanjanju neovlašćene muzike generisane vještačkom inteligencijom sa platforme, kao i alata za poboljšanje atributa umjetnika i tekstopisaca“, rekli su.
Sir Lucian je rekao da dogovor znači da bi pjesme “lažnog umjetnika” AI mogle biti uklonjene.
„TikTok se sada pozabavio primarnom zabrinutošću koju smo izrazili u našem otvorenom pismu da bi sadržaj generisan vještačkom inteligencijom u velikoj mjeri razvodnio fond honorara za ljudske umetnike“, rekao je on.
Platforma se takođe obavezala na obuku vještačke inteligencije o muzici bez pristanka, rekao je on i zahvalio muzičarima što podržavaju akciju Univerzala.
„Radićemo zajedno kako bismo bili sigurni da su alati vještačke inteligencije razvijeni odgovorno kako bi omogućili novu eru muzičke kreativnosti i angažovanja fanova, istovremeno štiteći ljudsku kreativnost“, rekao je TikTok šef razvoja muzičkog poslovanja Ole Obermann.
Prethodno su umjetnici, uključujući Eilish i Nicki Minaj, pozvali tehnološke firme da se slože da ne razvijaju alate koji mogu generisati muziku koristeći AI. Ostaje da se vidi da li će obaveze koje su dvije kompanije preuzele u potpunosti riješiti te zabrinutosti.

Izvor: BBC

 

Podijeli ovaj članak