Na Wall Streetu oštar pad nakon iznenađujućeg rasta plata

Foto: FB New York Stock Exchange

Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o platama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.

S&P 500 pao je za 1,1% i prekinuo je 5-mjesečni pobjednički niz s gubitkom od 3% u aprilu. Dow Jones Industrial Average pao je za 468 bodova, ili 1,2%, čime su njegovi gubici za ovaj mjesec dostigli 4,3%. Nasdaq Composite oslabio je 1,3% da bi ograničio pad od 3% za ovaj mjesec.

Ministarstvo rada priopćilo je u utorak da je indeks troškova zapošljavanja, mjera plata i beneficija, porastao za 1,2% u prvom tromjesečju, što je iznad 1% konsenzusne procjene ekonomista koje je anketirao Dow Jones.

Prinosi na trezorske obveznice skočili su nakon podataka, pri čemu je prinos na dvogodišnje obveznice premašio 5%.

Fed će odluku o kamatnoj stopi donijeti u srijedu poslijepodne, a dužnosnici će vjerovatno izraziti nevoljkost snižavanju kamatnih stopa u skorije vrijeme jer podaci o inflaciji i dalje ukazuju na povećane cjenovne pritiske.

Novo izvješće o troškovima rada “nije brojka koja će navesti Fed da promijeni svoje stajalište ‘nema žurbe s popuštanjem'”, rekao je Tom Fitzpatrick, direktor za uvid u globalno tržište u R.J. O’Brien i saradnici.

Uprkos neuspjehu u aprilu, S&P 500 još uvijek je porastao za više od 25% u odnosu na najniži nivo prošlog oktobra jer se ulagači klade da bi ekonomija moglo izdržati više stope i nagomilane u igrama umjetne inteligencije poput Nvidije. Podaci iz prošlog mjeseca potaknuli su pitanja o tome slabi li uporna inflacija ekonomija dok je Fed držao u restriktivnom načinu rada. McDonald'su svom tromjesečnom izvještaju od utorka upozorio na selektivniji potrošač zbog viših cijena.

Podijeli ovaj članak