Solarni paneli prikupljaće energiju i iz kapi kiše?

Dodajte komentar

Stručnjaci su smislili novi način za proizvodnju električne energije pomoću tehnologije solarnih panela, tako da oni sakupljaju i energiju koju proizvode kapi kiše.

Metoda, koju je predložio tim sa Univerziteta Tsinghua u Kini, uključuje uređaj nazvan triboelektrični nanogenerator (TENG) i stvara elektrifikaciju iz kontakta tečnosti sa čvrstom podlogom.

Oni se obično koriste za prikupljanje energije iz talasa, budući da su TENG-ovi namijenjeni kapljicama (D-TENG-ovi) ranije bili suočeni s tehničkim ograničenjima koja su ih sprečavala u radu u bilo kakvoj značajnoj proizvodnji. Korištenjem premostiviih nizova solarnih panela, istraživači su otkrili da se takve prepreke mogu saladati. Studija s detaljima ovog otkrića pod nazivom “Rational TENG arrays as panel for harvesting large-scale raindrop energy” objavljena je u časopisu iEnergy.

“Kao važan dio ciklusa prirodne energije i vode, padavine sadrže obilje obnovljive energije”, navodi se u studiji.

Međutim, ovoj vrsti obnovljive energije danas nedostaje učinkovita upotreba… Stoga je pronalaženje razumne topologije za oslobađanje inherentnih ograničenja D-TENG-ova od velike važnosti za realizaciju velike “žetve” energije kišnih kapi.

To je jedan od niza obećavajućih napredaka u tehnologiji solarnih panela u posljednjih nekoliko mjeseci – ako se uzme u obzir i australijski tim istraživača koji razvija “samoiscjeljujuće” ćelije koje mogu vratiti sto odsto svoje izvorne učinkovitosti nakon što su pretrpjele degradaciju zbog svemirskog zračenja. Takođe, nnaučnici iz Nacionalne laboratorije za obnovljive izvore energije američkog Ministarstva energetike (NREL) predstavili su dizajn dvostrane solarne ploče koja može da poveća stopu učinkovitosti do 20 odsto pri prikupljanju reflektovane sunčeve svjetlosti.

ICT Business

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *