Njemačko rješenje za stambenu krizu: Kancelarije pretvaraju u stanove

Dodajte komentar

U Njemačkoj bi kriza s nedostatkom stanova mogla biti ublažena pretvaranjem kancelarijskog prostora u stanove, javlja javni servis ARD.

“U Njemačkoj bi se do 2025. prenamjenom moglo doći do 20.000 novih stanova jer mnogi kancelarijski kompleksi stoje prazni bez izgleda za ponovno iznajmljivanje”, kaže Helge Scheunemann iz agencije za prodaju nekretnina JLL.

On je ukazao na primjer finansijske metropole Frankfurta gdje je već nekoliko nebodera s kancelarijima preuređeno u objekte sa stanovima.

“U Frankfurtu su rano počeli s prenamjenom, jer objekti sa stanovima donose veće prihode od onih s kancelarijima za kojima, za razliku od stanova, već godinama postoji smanjena potražnja”, kaže stručnjak za nekretnine.

On je međutim rekao kako prenamjena klasičnih kancelarija, za kojima od pandemije koronavirusa i pojačanog rada od kuće postoji sve manja potreba, neće moći da riješi problem drastičnog nedostatka stanova nego se samo radi o “koraku u pravom smjeru”.

Prema studiji Pestel Instituta iz Hanovera, trenutno Njemačkoj nedostaje 700.000 stanova što je najveći nedostatak stambenog prostora u posljednjih 20 godina. Najveća nestašica vlada u velikim gradovima gdje je nedostatak stambenog prostora postao veliki problem za ekonomiju koje sve teže pronalazi smještaj za stručnu radnu snagu.

Nedostatak stanova se povezuje s dolaskom velikog broja izbjeglica ali i useljenika za potrebe tržišta rada, kao i drastičnim padom gradnje novih stanova. Zastoj u sektoru stanogradnje je nastao s porastom kamata, nedostatkom radne snage i porastom cijena građevnog materijala.

Dalji problem na njemačkom tržištu nekretnina je i drastičan porast stanarina zbog čega je vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) najavila mjere koje bi ograničile porast stanarina na tri godine. Pritom stanarina ne bi smjela biti više od prosjeka za određeno stambeno područje.

Koalicijski partner SPD-a na saveznoj nivou Liberalno-demokratska stranka (FDP) se žestoko usprotivio tim planovima.

“SPD bi se trebalo više da se koncentriše na to kako ponovo stvoriti impulse da građevinari ulaže u stanogradnju”, rekao je portparol FDP-a za stambenu politiku Daniel Froest i dodao kako je “dovoljno stanova na tržištu najbolja zaštita za stanare”.

Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *