Očekivani produženi period visokih kamata odvlači kapital s akcija na obveznice

Dodajte komentar

Na svjetskim berzama glavni indeksi akcija oštro su pali prošle sedmice jer su najnoviji pokazatelji zauzdali očekivanja investitora o skorašnjem smanjivanju kamatnih stopa, a to je nastavilo da podiže prinose po obveznicama, što dio kapitala odvlači s dioničkih na obveznička tržišta.

Dow Jones indeks prošle sedmice je pao 2,2 odsto, na 34.500 bodova. Istovremeno, S&P 500 potonuo je 2,1 odsto, na 4.369 bodova, čime je zabilježio gubitak treću sedmicu zaredom, a to se nije dogodilo još od februara.

Tehnološki Nasdaq oslabio je 2,6 odsto, završivši trgovanje u petak na 13.290 bodova, čime je takođe pao treću sedmicu zaredom, što je njegov najduži sedmični negativni niz od decembra.

“Već dugo kasnimo s korekcijom cijena dionica i sad je jasno da su više kamatne stope postale katalizator toga”, zaključio je Michael Reynolds iz agencije Glenmede.

Cijene dionica na Wall Streetu od početka avgusta su pod pritiskom, pri čemu je S&P 500 skliznuo na najniži nivo u posljednjih mjesec dana, uslijed podataka koji ukazuju na tvrdokornu inflaciju, ali i snažne ekonomske aktivnosti, pa se čini da američka privreda ne trpi posljedice zaoštravanja monetarne politike. Investitori se stoga pribojavaju da će kamatne stope ostati visoke duži vremenski period.

Američko ministarstvo trgovine kazalo je da je promet u maloprodaji u SAD-u u julu porastao 0,7 odsto, premašivši prognoze o rastu za 0,4 odsto, što ukazuje na snažnu potražnju uprkos visokim Fedovim kamatnim stopama, a ni podaci s tržišta rada ne izazivaju zabrinutost.

Uz to, zapisnik s posljednjeg zasjedanja Feda u julu pokazao je investitorima da većina monetarnih zvaničnika nastavlja borbu protiv inflacije, što je ojačalo neizvjesnost oko daljih izgleda za kamatne stope.

“Slažem se s guvernerima da nismo uvjereni da je inflacija sasvim iza nas. Mislim da će tržišta biti ‘na iglama’ šta će Fed preduzeti u septembru i oktobru”, kaže Peter Tuz, iz Chase Investment Counsela.

Istovreneo, očekivanja o zadržavanju visokih kamatnih stopa podigla su prinose po 10-godišnjim američkim obveznicama na najviši nivo od oktobra, na 4,338 odsto, što povećava njihovu atraktivnost na tržištima kapitala.

Nove smjernice vezane za kamatne stope ulagači čekaju ove sedmice od predsjednika Feda Jeromea Powella, sa godišnjeg simpozijuma američke entralne banke u Jackson Holeu.

Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *