Blokirane kompanije duguju 1,24 milijarde eura, neke su u blokadi već 24 godine

Ukupan dug svih 20.579 kompanija koje su u Crnoj Gori bile blokirane početkom maja iznosi čak 1,24 milijardu eura. Broj blokiranih preduzeća za pet godina porastao je za nešto više od dvije hiljade, a njihov dug za gotovo 84 odsto. U odnosu na samo mjesec ranije, kada je CBCG objavila prethodini spisak, njihov broj je porastao za 89, a njihov dug za oko 17 miliona eura.

Prvih deset po iznosu duga duguje preko 369,3 miliona eura, ili skoro 30 odsto ukupnog duga svih kompanija na najnovijoj  listi blokiranih dužnika, koju je objavila Centralna banka Crne Gore (CBCG).

Najveći dužnici, na spisku blokiranih

Najveći dužnik od blokiranih preduzeća je firma za proizvodnju i promet roba i usluga „Barać“ iz Podgorice. Ta firma, osnovana, prema podacima CRPS-a, 26. oktobra 2005. godine blokirana je na iznos od 129,034 miliona eura. Osnivač te firme je Jovana Barać.

Drugi najveći dug odnosi se na firmu „Beograd“ iz Budve čija je djelatnost izgradnja stambenih i nestambenih zgrada. Oni su u blokadi zbog duga od 91,39 miliona eura. Osnivači te firme su Igor Barać i Zoran Tomašević.

Na trećem mjestu po visini blokade je Cijevna komerc sa dugom od 25,08 miliona eura. Vlasnik građevinske firme je Danilo Petrović. Među prvih deset, na sedmom mjestu, nalazi se još jedna firma kojoj je isti osnivač, i to je Petrovićeva sličnog imena – Cijevna commerce DOO, sa blokadom zbog duga od  17,02 miliona eura, pa je ukupni teret dugova nad ove dvije kompanije 42,1 milion eura.

Kazino „Avala“, čija je djelatnost priređivanje igara na sreću je na četvrtom mjestu, sa dugom od 24,53 miliona eura. Firma koja je dugo vodila spor sa hotelom „Avala“, zbog kazina u tom objektu. Osnivači te firme su Avala holding limited i Montenegro menadžment grup.

Sljedeći je KOMP-As Bijelo Polje, sa blokadom zbog duga od 18,86 miliona eura. Prema diostupnim podacima, firma je  registrovana za stručne, naučne i tehničke djelatnosti, sašiom djetosti – Inžinjerske djelatnosti i tehničko savjetovanje. Osnivač je Milanka Jovanović.

Adriatic Apartments iz Podgorice duguje 18,26 miliona eura, bavi se poslovanjem sa nekretninama, a osnivači su Dragiljub Lekić, koji je i izvršni direktor, kao i Vukić Raspopović, Radomir Marić i Ljiljana Hrnjez.

Hotelska kompanija Montenegro Premijer duguje  16,61 miliona eura, i osnovač mu je DOO Petrus iz Podgorice, čiji je stopostotni vlasnik Ljubomir Petrović.

Vektra Boka iz Herceg Novog, kompanija biznismena Dragana Brkovića,  je na početku maja bila blokirana zbog duga od 13,8 miliona eura. Ova kompanija u nazivu ima napomenu:, “rješenjem Privrednog suda Crne Gore st.br.323/11 od 28.09.2016. godine, datum pravosnažnosti 07.02.2017., potvrđen plan reorganizacije.

Blokade računa traju i preko 24 godine

Kada su u pitanju preduzeća koja su najduže u blokadi, tu je na prvom mjestu firma Šmibeks, sa blokadom već 8912 dana, ili duže od 24 godine! U blokadi 8.786 dana je ortačko društvo „Caki“ iz Rožaja, DOO Ogrev-promet Bijelo Polje je blokirano 8.702 dana, AD Radnik-komerc Bijelo Polje 8.686 dana, a Kerber ekspres iz Podgorice 8.678 dana…

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se 20,579 kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) i CBCG. Od ovog, ukupnog broja blokiranih preduzeća, 3,455 ih je na evidenciji CBCG, ali ne nalaze se u CRPS-u.

U skladu sa Zakonom o platnom prometu, obaveza CBCG je da objavljuje podatke u vezi sa postupkom prinudne naplate i to nazive kompanija, odnosno preduzetnika, matične brojeve firmi, iznose blokade računa i broj dana neprekidnog trajanja blokade. Podatke CBCG objavljuje jednom mjesečno na internet stranici, prvog radnog dana po isteku mjeseca, sa presjekom stanja na posljednji dan u mjesecu.

(Bankar.me)

Podijeli ovaj članak