STO, MMF i OECD daju prognoze duplog rasta trgovine

Globalni rast trgovine mogao bi da se udvostruči ove godine kako inflacija popušta, a jaka američka ekonomija pomaže u pokretanju aktivnosti, prema prognozama međunarodnih tijela OECD, MMF i Svjetske trgovinske organizacije (STO).

OECD, MMF i Svjetska trgovinska organizacija predviđaju oštar oporavak globalnog protoka proizvoda ove godine nakon usporavanja u 2023. godini zbog viših cijena, naglog rasta kamatnih stopa i usporene tražnje, prenosi Financial Times.

Prema procjeni OECD-a, globalna trgovina robom i uslugama će da poraste 2,3 procenta ove godine i 3,3 procenta u 2025. godini. To se upoređuje sa rastom od samo jedan procenat prošle godine. OECD očekuje da će Kina i istočna Azija biti veliki pokretači aktivnosti.

Porast u trgovini već je pomogao povećanju rasta u nekim od najvećih ekonomija EU u prvom kvartalu 2024. godine. Ukupni rast eurozone ojačao je za 0,3 procenata u odnosu na prethodna tri mjeseca, što je najjači nivo od trećeg kvartala 2022. godine.

U svom najnovijem Svjetskom ekonomskom izvještaju, MMF je takođe predvidio da će rast obima globalne trgovine dostići tri procenta u 2024. godini.

STO, koja ne pruža prognoze za trgovinu uslugama, očekuje da će trgovina robom porasti za 2,6 procenta u 2024. godini, nakon pada od 1,2 procenta prošle godine.
Rast u Kini i SAD pomogao je godišnjem rastu trgovine robom za 1,2 procenta u drugom mjesecu godine, u poređenju sa kontrakcijom od 0,9 procenta prethodnog mjeseca, obilježavajući oštar oporavak od kontrakcije od 3,5 procenata u septembru 2023. godine.

Izvor: biznis.rs

Podijeli ovaj članak