Dijaspora s rekordnom količinom novca stigla u BiH: Pune ordinacije, frizerski saloni…

Dodajte komentar

U privatnim ordinacijama popunjeni termini, u frizerskim i kozmetičkim salonima takođe, posla imaju automehaničari, vulkanizeri, u ugostiteljskim objektima nema slobodnog stola… Jasno je svima ovih dana širom BiH, stigla je dijaspora.

Termine za određene usluge rezervisali su mjesecima prije, pa ono “možeš li me nabrzinu ošišati” ovih dana slabo prolazi, premda bili i stalni klijenti.

“Naši koji rade u Njemačkoj nevjerovatno su disciplinovani i vidi se da grade karijere u najjačoj ekonomiji Evrope, ali i svijeta. Prije ljeta su neki rezervisali termine za šišanje i oni se pridržavaju rasporeda”, priča frizerka iz Mostara koja ovih dana ima pune ruke posla.

S ljudima u dijaspori ovih dana sjedimo i razgovaramo o svemu, a komentarišemo i ekonomsku situaciju u Njemačkoj jer, prema trenutninm informacijama, stanje nije najbolje.

“Došao je na naplatu lockdown i guranje novca kako bi se tadašnji nerad isfinansirao. Sva ova inflacija posljedica je toga. A tek će doći na red rat u Ukrajini. Njemačka je u teškoj situaciji, ali kada se to kaže za Njemačku, morate biti svjesni da će ova zemlja na kraju isplivati iz krize, vjerovatno jača nego prije. Naravno, događa se da se ‘kalemi’ kriza na krizu, pa ne znamo što nas novo očekuje, ali ako ne bude nekih prevelikih potresa, naći će se način da ova ekonomija ispliva”, priča sagovornik iz Gruda koji živi i radi vani.

Dijaspora je poslala i donijela milijarde maraka u zemlju od početka godine.

“Radi se jedan stalni posao i uz to dodatni, to nije nikakva tajna. Novac šaljemo svojima, uglavnom za rješavanje socijalnih problema, plaćanje računa, održavanje domaćinstava, prehranu i ljekove. Takođe, neki pokreću i poslove zahvaljujući tom novcu. Da ne pričam o stanogradnji i kupovini novih stanova”, govori nam.

Upravo to je ovih dana tema. Dok u svijetu masovno padaju cijene nekretnina, što bi mogao biti okidač za novu globalnu recesiju, u BiH taj pad još nije počeo. Stanovi su od 2.200 do 5.000 maraka po kvadratu.

“Cijene su nerealne i jasno da ih oni koji žive i rade u BiH ne mogu priuštiti ili, ako mogu, mnogo se toga moraju odreći, zavaliti se u kredite i slično. Međutim, nama koji radimo vani to je vrijedna investicija jer praktično ulažemo u život nakon Njemačke. Naravno, mnogi od nas imaju roditeljske kuće, međutim, nemojmo se zavaravati, stanove je puno lakše održavati. Realno, možemo platiti održavanje, ali nema kod nas mnogo stručnih ljudi koji to mogu raditi, a pritom mislim na cjelokupnu odgovornost brige za imanje, od obrezivanja voćaka preko zalijevanja vrta do popravaka”, naglašava sagovornik.

Dijaspora je pokretač BiH i tu činjenicu moramo znati iskoristiti. Analitičari, pored ostalog, ističu i činjenicu da vani rastu cijene, ali rastu i plate, pa je dijaspora ove godine u BiH stigla s rekordnom količinom novca. A mogla bi ga imati još više. Već se sada raspravlja o minimalnoj satnici od 14 eura u Njemačkoj, što bi se moglo realizovati već od početka iduće godine. To će sigurno doprinijeti nastavku iseljavanja s ovih prostora. Pogled na Ambasadu Njemačke, gdje brojni bh. građani traže “vizu za budućnost”, najbolje oslikava situaciju u zemlji iz koje se želi otići i iz koje je u ovih 10 godina otišlo oko pola miliona ljudi. Istraživanja sve više pokazuju da se ne odlazi samo zbog finansija, nego zbog različitih nezadovoljstava jer život u strahu i beznađu koje podstiču stalne političke napetosti nikome nije zanimljiv.

Akta.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *