Klimatske promjene usporile pomorski saobraćaj: Roba će ponovo kasniti

Dodajte komentar

Zbog klimatskih promjena nivo vode na rutama mnogih transportnih brodova se smanjio, što prevoznicima znatno otežava poslovanje, a uskoro bi i El Ninjo mogao da pogorša njihovu situaciju.

Trenutno je najgora situacija u Panamskom kanalu, jednoj od najprometnijih pomorskih ruta na svijetu. Tamo je zbog suše kakva do sada nije zabiljeežena nivo vode toliko nizak da je smanjen broj plovila koji njime mogu da saobraćaju. Takođe je smanjeno i njihovo maksimalno opreterećenje, što znači da se u njih ukrcava manje tereta. Zbog svega navedenog, mnoštvo brodova koji čekaju da budu pušteni formirali su gužvu na ulazu u kanal, koja podsjeća na zakrčenje Sueckog kanala 2021. zbog koje je roba ka Evropi kasnila mjesecima.

Na sve to, ove godine očekuje se i El Ninjo, fenomen koji utiče na zagrijvanje mora i koji se dešava u razmaku između dvije i sedam godina. A desiće se baš ove. Vrhunac El Ninja trebalo bi da se bude u decembru, a njegov uticaj širiće se po planeti u narednim mjesecima.

Ukoliko se sve ostvari kako Ujedinjene nacije predviđaju, vremenski uslovi će za pomorce, ali i za sve nas, postati još gori, jer bi ovo trebalo da dovede do rasta temperatura i učestalijih vremenskih nepogoda.

Biznis i finansije

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *