BDP Evropske unije stagnirao u drugom kvartalu

Dodajte komentar

U drugom kvartalu 2023. godine bruto domaći proizvod (BDP) evrozone porastao je 0.3 odsto u poređenju sa prethodnim kvartalom, dok je BDP Evropske unije “ostao stabilan”, odnosno zabilježio je nultu stopu rasta, prema fleš procjeni “Eurostata”.

U poređenju sa istim kvartalom prethodne godine (drugi kvartal 2022), BDP je u eurozoni porastao 0.6 odsto, a u EU 0.5 odsto.

U Sjedinjenim Američkim Državama je BDP u odnosu na prvi kvartal, BDP porastao za 0.6 odsto. U poređenju sa istim kvartalom prethodne godine BDP u SAD je porastao 2.6 odsto.

U istom periodu, broj zaposlenih je i na nivou evrozone i Evropske unije porastao za 0.2 odsto, u poređenju sa prvim kvartalom ove godine.

U poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, zaposlenost je porasla za 1.5 odsto u evrozoni i za 1.3 odsto u Evropskoj uniji.

Evrozonu čine zemlje koje koriste evro kao službenu valutu, odnosno Belgija, Njemačka, Estonija, Irska, Grčka, Španija, Francuska, Hrvatska, Italija, Kipar, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Austrija, Portugal, Slovenija, Slovačka i Finska, prenosi “Nova Ekonomija”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *