Zviždač iz Boeinga tvrdi da se ne bi usudio da leti u avionu s trupom iz jedne fabrike

Trupovi aviona koje proizvodi Boeingov najveći dobavljač redovno su napuštali fabriku s ozbiljnim nedostacima, tvrdi bivši inspektor

kvaliteta u kompaniji.

Santiago Paredes, koji je radio za Spirit AeroSystems u Kansasu, rekao je za BBC da je često nalazio i do 200 nedostataka u dijelovima koji su bili spremni za isporuku Boeingu.

Dobio je nadimak “showstopper” jer je usporio proizvodnju kada je pokušao riješiti svoje brige, tvrdio je. Spirit je rekao da se “u potpunosti ne slaže” s optužbama.

“Snažno osporavamo njegove tvrdnje”, rekao je portparol Spirita, koji je i dalje najveći dobavljač Boeinga.

Paredes je optužbe protiv Spirita iznio u ekskluzivnom intervjuu za BBC i američku mrežu CBS, u kojem je opisao što je rekao da je doživio radeći za kompaniju između 2010. i 2022. godine.

Bio je navikao da nalazi  “od 50 do 100, 200” nedostataka na trupovima, glavnim trupovima aviona, koji su trebali biti isporučeni Boeingu.

“Pronašao sam mnogo spojeva koji su nedostajali, puno savijenih dijelova, ponekad čak i dijelove koji su nedostajali”, rekao je Paredes.

Boeing je odbio da komentariše slučaj.

Spirit AeroSystems i Boeing našli su se pod intenzivnim nadzorom nakon što su neiskorištena vrata uklonjena s potpuno novog 737 Maxa nedugo nakon polijetanja u januaru , ostavljajući zjapeću rupu na bočnoj strani aviona.

Prema istražiteljima, vrata je izvorno ugradio Spirit, ali su ih naknadno uklonili Boeingovi tehničari kako bi ispravili neispravne šarafe.

Incident je podstaknuo američkog regulatora, Federalnu upravu za avio industriju, da pokrene reviziju proizvodnih praksi u obije kompanije. Pronašao je više slučajeva u kojima se kompanije nisu pridržavale praksi kontrole proizvodnje.

Paredes je za BBC rekao da su neki od nedostataka koje je identifikovao dok je bio u Spiritu bili manji, ali da su drugi bili ozbiljniji. Takođe je tvrdio da je bio pod pritiskom da bude manje rigorozan.

“Uvijek su dizali galamu oko toga zašto sam to pronašao, zašto sam to gledao. Samo su htjeli da se proizvod isporuči. Nisu bili skoncentrisani na posljedice slanja loših trupova. Bili su samo skoncentrisani na ispunjavanje kvota, ispunjavanje rasporeda, ispunjavanje proračuna… Ako su brojke izgledale dobro, stanje trupa zapravo nije bilo važno,” rekao je.

Mnoga od Paredesovih navodnih iskustava u Spiritu dio su njegovog svjedočenja u sudskom postupku koji su kompanije pokrenuli nezadovoljni dioničari.

Međutim, u pravnim dokumentima on se naziva jednostavno “Bivši zaposleni 1”. Ovo je prvi put da je Paredes, bivši tehničar zračnih snaga, javno govorio.

Još jedan bivši revizor kvaliteta, Josh Dean, čije su tvrdnje takođe trebale biti dio tužbe, umro je prošle nedjelje nakon što je dobio ozbiljnu bakterijsku infekciju.

Tužba optužuje kompaniju da namjerno pokušava prikriti ozbiljne i široko rasprostranjene nedostatke kvaliteta i izlaže dioničare finansijskim gubicima kada se ti nedostaci otkriju. Spirit je rekao da se ne slaže s navodima u tužbi.

Spirit je bio dio Boeinga i ostao glavni dobavljač proizvođača aviona. Gradi trup za svaki 737 Max u svojoj fabrici u Wichiti, Kansas, prije nego što ih otpremi u Boeingov vlastiti pogon u Rentonu, blizu Seattlea. Takođe izrađuje velike dijelove 787 Dreamlinera, prenosi SEEbiz.

Podijeli ovaj članak