Hrvatska: Novi ministar vjeruje da se nastavljaju rekordni rezultati u turizmu

Novi ministar turizma i sporta u Hrvatskoj Tonči Glavina (HDZ) u ponedjeljak je istakao važnost daljnjeg razvoja Hrvatske kao cjelogodišnje turističke destinacije, izrazivši vjeru u nastavak rekordnih turističkih rezultata.

Nakon prve sjednice Vlade, Glavina je naveo da njegovo ministarstvo i tim imaju odgovoran posao, s akcentom na “snažnu politiku kontinuiteta”, uz razvoj do sada postavljenih strateških okvira i ciljeva, te naravno sa njihovu nadogradnju.

On je zahvalio dosadašnjoj ministarki Nikolini Brnjac, kojoj je bio jedan od najbližih saradnika, ocenivši da su do sada uradili mnogo.

U Ministarstvu postoji dobar tim, a Glavina vjeruje u nastavak “dobrih i rekordnih rezultata”. Podsjetio je da su u 2016. prihodi hrvatskog turizma iznosili 8,4 milijarde eura, dok su prošle godine dostigli rekordnih 14,6 milijardi eura.

– Time je povećan prihod od stranih gostiju za više od 75 odsto. Ovo je zaista impresivan rezultat, rekao je Glavina, bivši državni sekretar u ministarstvu na čijem je čelu bio.

Kada je riječ o ovoj godini, apostrofirao je još bolje turističke rezultate od prošlogodišnje rekordne predsezone, s tim da je samo u maju broj dolazaka i noćenja porastao za više od 20 odsto, a od početka godine broj turista je u porastu. nadmašio prošlogodišnji za više od deset posto.

– To je dokaz da se Hrvatska razvija kao cjelogodišnja turistička destinacija, rekao je on.

Istovremeno, jedan od jačih fokusa je razvoj kontinentalnog turizma, au proteklom mandatu su u taj segment ulagana rekordna sredstva, između ostalog i kroz NPOO. 
Glavina je, između ostalog, rekao da je budućnost turizma u održivosti, kako bi generacije koje dolaze mogle dobro živjeti od njega i uz njega. U kontekstu dalje centralizacije, istakao je da će sve turističke destinacije – gradovi i opštine, dobiti alate za “vrlo specifično i jasno upravljanje” turističkom politikom.

– U ova dva mandata to je kontinuiran proces (…) gdje smo postepeno svake godine destinacijama ‘spuštali’ dodatne alate da odlučuju o njihovoj sudbini, napomenuo je novi ministar.

HRT

Podijeli ovaj članak