4IG Grupa i REMRED pokreću proizvodni centrar za svemirsku tehnologiju

4iG Grupa, u čijem je vlasništvu kompanija One Crna Gora, i njena kćerka firma REMRED Zrt. položili su kamen temeljac prvog proizvodnog centra mađarske svemirske industrije u Martonvašaru, u blizini Budumpešte. Fabrika pod nazivom REMTECH proizvodiće, montirati, integrisati i testirati orbitalne satelite težine do 400 kilograma koristeći modularnu tehnologiju, jedinstvenu u Evropi. Greenfield projekat implementira najsavremenija tehnološka rješenja u skladu sa najstrožijim aerokosmičkim standardima, a energetsko snadbijevanje biće obezbjeđeno izgradnjom nezavisne solarne elektrane. Proizvodni centar od 4.000 kvadratnih metara uključuje specijalnu laboratoriju od 1.500 kvadratnih metara sa ISO8 i ISO5 sertifikovanom tehnologijom “čistih soba”. Objekat će istrovremeno imati zasebnu laboratoriju za testiranje i ispitivanje vibracija, udara, mehaničkih, termo-vakuumskih, klimatskih, EMC/EMI i akustičkih sistema.

Dizajniran da zadovolji potrebe domaćeg i međunarodnog tržišta, centar za svemirsku tehnologiju nije samo mjesto satelitske tehnologije i svemirske industrije, već predstavlja i centar inovacija, međunarodne saradnje i domaću bazu znanja, sa višestrukom povezanošću sa obrazovanjem, istraživanjima i razvojem. Centar za svemirsku tehnologiju počeće sa radom do 2026. godine i otvara 85 novih radnih mjesta.

Na ceremoniji povodom početka radova, ministar nacionalne ekonomije Mađarske, Marton Nađ, rekao je da sposobnost te zemlje da proizvodi satelite nije samo ekonomsko i bezbjednosno pitanje, već i pitanje suvereniteta. Svemirski sektor ima svijetlu budućnost, jer je jedna od najbrže rastućih i – prema međunarodnim istraživanjima najotpornijih industrija na svijetu, za koju se procjenjuje da će porasti sa 630 milijardi dolara u 2023. na 1.800 milijardi dolara do 2035. Pored toga, svemirska industrija koja prednjači u tehnološkom razvoju, ima visok multiplikativni efekat, pa se inovacije i tehnološke prednosti šire i na druge sektore privrede. Ovo je ključni faktor za dalje jačanje konkurentnosti. Zahvaljujući svom ekonomskom ekosistemu, infrastrukturi i intelektualnom kapitalu, Mađarska je u dobroj poziciji da postane glavni igrač u svemirskoj industriji. Zbog toga je važna investicija vladinog strateškog partnera 4iG, jer će omogućiti kompaniji da pored informaciono komunikacionih tehnologija postane regionalni lider i u svemirskoj industriji.

„Zajedničkim ulaganjem 4iG Grupe i REMRED-a stičemo jedinstvenu infrastrukturu i mogućnosti  u centralno-istočnoj Evropi. Kao dio našeg holdinga, svemirska industrija ima najveći potencijal rasta, pored tradicionalnih poslova 4iG Grupe, informacionih i telekomunikacionih tehnologija“, naglasio je Gelert Jasai, predsjednik 4iG Grupe, u svom govoru na ceremoniji. „Usluge i proizvodni kapaciteti centra za svemirsku tehnologiju dodatno jačaju međunarodno prisustvo 4iG grupe i razvijaju nova domaća i međunarodna partnerstva. Možemo ući na proizvodno tržište koje kombinuje najsavremeniju opremu sa najnovijim znanjima za proizvodnju vrhunskih tehnologija”.

U svom pozdravnom govoru, dr Istvan Sarhegii, osnivač REMRED-a i generalni direktor kompanije za svemirsku industriju i tehnologiju 4iG grupe, naglasio je da bi zahvaljujući ulaganjima, Mađarska mogla da postane veliki igrač na globalnom svemirskom tržištu u kratkom roku. Generalni direktor je rekao da su već sada, u fazi planiranja kosmičkog proizvodnog centra, najveće međunarodne kompanije i proizvođači ponudili saradnju, što dokazuje da postoji ogromna međunarodna potražnja za proizvodnjom nisko-orbitalnih satelita i raznovrsne svemirske opreme. „Naš cilj u svemirskoj industriji je da gradimo sopstvene inženjerske kapacitete za razvoj nove i jedinstvene svemirske opreme i satelita te da postanemo strateški partneri najvećih satelitskih i svemirskih kompanija, kao i nacionalnih i međunarodnih svemirskih agencija“, dodao je dr. Istvan Sarhegii.

U 21. vijeku, svemirska industrija, uključujući podatke i usluge koje pružaju sateliti, postala je dio ključne infrastrukture država. Zbog sve češćih prirodnih katastrofa, kao i geopolitičke i ekonomske situacije u Evropi, tehnologija koja pruža tačne,  trenutne informacije i informacije bazirane na preciznim podacima, ali i komunikaciju, je od strateškog značaja. Međunarodni sukobi u naše doba takođe pokazuju značaj svemirskih kapaciteta: bez odgovarajuće infrastrukture i primjenljive baze znanja država postaje ranjiva. Investicija pokrenuta u partnerstvu između 4iG grupe i REMRED-a ne samo da bi mogla da igra ključnu ulogu u mađarskoj i međunarodnoj svemirskoj industriji od 2026. godine, već bi kroz svoje tehnološke mogućnosti mogla da bude i strateški element nacionalnog suvereniteta i bezbjednosne politike.

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak