Kina na putu da postane vodeći svjetski izvoznik automobila

Dodajte komentar

Kina je na putu da pretekne Japan i postane najveći svjetski izvoznik automobila do kraja ove godine, navodi se u najnovijem izvještaju agencije za kreditni rejting Moody's Analytics.

U izvještaju se naglašava da je Kina 2021. godine prestigla Južnu Koreju, a 2022. godine Njemačku po broju izvezenih automobila, postavši drugi najveći izvoznik na svijetu, a sada ima dobre izglede da prestigne i Japan, prenosi CNBC.

Kina je u drugom kvartalu, od aprila do juna, mjesečno proizvela 70.000 automobila manje nego Japan, čime je značajno smanjila zaostatak u odnosu na isti kvartal prošle godine, kada je manjak bio preko 170.000 proizvedenih vozila mjesečno.

Ako se nastavi ovaj trend, Kina će do kraja godine prestići Japan i postati najveći svjetski izvoznik automobila, tvrdi Moody's Analytics.

U prvoj polovini 2023. godine, kineski prihodi od izvoza električnih vozila (EV) su se udvostručili u odnosu na isti period prošle godine, a Kina ima i konkurentsku prednost u proizvodnji litijum-jonskih baterija.

Kina proizvodi više od polovine svjetskih zaliha litijuma, a u ovoj zemlji se istrovremeno nalazi više od polovine globalnih kapaciteta za preradu ovog metala.

(Tanjug)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *