Kolašin: Posjećenost u julu 15% bolja nego 2022, skijalište Kolašin 1600 prihodovalo 115.500 eura

Dodajte komentar

Uprkos tome što ljetnja turistička sezona u Kolašinu nije počela onako kako su se turistički uposlenici i hotelijeri nadali, jul se pokazao veoma uspješnim. Prema podacima Turističke organizacije opštine Kolašin posjećenost u julu mjesecu je za nekih 15% bolja u odnosu na isti period 2022. godine.

“U junu je bilo dosta kišnih dana i dosta hladnog vremena, međutim, od jula su kapaciteti kako u privatnom tako i u hotelskom smještaju bili popunjeni do 100%. Što se avgusta tiče, popunjenost u hotelima je na 80% u toku radnih dana, a vikendima je 100%. Što se strukture gostiju tiče, tu su nam Francuzi, Njemci, Izraelci, sada imamo i goste iz Poljske, Češke i Saudijske Arabije,” kazala je direktorica TO Kolašin, Zorica Milašinović.

Ovako dobrim rezultatima zabilježenim u julu potpomogle su raznovrsne manifestacije koje su opštinu Kolašin učinile atraktivnom za mnogobrojne posjetioce i u ljetnjem periodu.

“U julu smo imali Međuopštinske omladinske sportske igre kada je u gradu boravilo 1.800 sportista iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, nakon toga smo imali Tango kamp na kojem je u periodu od 14. do 29. jula boravilo 700 učesnika iz svih zemalja svijeta, nakon toga smo 5. i 6. avgusta imali Bjelasica Trail, gdje smo imali učesnike iz 24 zemlje svijeta. U toku je 9. Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej gdje takođe imamo učesnike iz regiona, tako da je zaista vrijedno posjetiti Kolašin,” ispričala je Milašinović.

Veliki broj manifestacija koji se organizuje uz podršku TO Kolašin i Opštine Kolašin pozitivno je uticao na posjećenost Skijališta Kolašin 1600, koje i samo organizuje brojne manifestacije.

“Već polovinom juna počele su aktivnosti koje se tiču turističke ponude Kolašina, najprije je počeo Košarkaški kamp. Njihovi gosti su dolazili kod nas, vozili se žičarom, bili smo im dobri domaćini. Ova posjeta se pozitivno odrazila kako na Ski centar, tako i na sami grad, izdavaoce smještaja, restorane, prodavnice… Takođe, imali smo koncert Aca Pejovića koji je bio izuzetno posjećen. Bilo je baš veliko interesovanje i koncert je odlično prošao,” ispričao je izvršni direktor Skijališta Crne Gore, Đuro Milošević.

Ističe da je dobra posjećenjost Skijališta Kolašin 1600 u toku ove ljetnje sezone samo nastavak rasta dobre posjećenosti i sve većih prihoda od kada je skijalište otvoreno u februaru 2019. godine.

“Od kada smo počeli da postojimo 2019. nama su rezultati sve bolji i bolji. 2019. smo tokom ljetnje sezone imali 15.500 hiljada od panoramske vožnje, 26.500 od restorana i kafe bara, narednog ljeta smo imali 46.500, a onda 102.000, prošle godine smo imali 162.000. Ove godine do 15. avgusta imali smo 115.500. To je rezultat koji obećava, pred nama je još mjesec i po dana ljetnje sezone, samo ako nas vrijeme posluži, očekujemo da ćemo nadmašiti i ljeto 2022. Optimista sam, očekujem da ćemo na kraju ljetnje turističke sezone izaći na 200.000,” saopštio je Milošević.

Kada su u pitanju hotelijeri i ugostitelji vremenske prilike i manifestacije koje su se održavale u gradu su takođe bili glavni faktori koji su oblikovali ljetnju turističku sezonu.

“U julu smo imali dosta manifestacija, bilo je dobro, možda čak i bolje nego što smo navikli za jul, dok je avgust malo podbacio, najviše zbog vremenskih prilika koje nam nisu bile naklonjene. Popunjenost je manja nego što je bila prethodnih godina. Moram nažalost reći da je ovaj avgust u zadnjih par godina jedan od najlošijih. Ipak, septembar je uvijek bio mjesec planinarenja i atraktivan je za ljubitelje atraktivnog odmora, pa se nadam da će u septemburu biti dosta planinarskih grupa i većeg interesovanja za smještaj,” ispričao je vlasnik Tango apartmana, Duško Raketić.

Dobroj posjećenosti u septembru se nadaju i u TO Kolašin, a turističku sezonu će pokušati produžiti Sinjajevinskim biciklističkim maratonom koji se održava 9. septembra, ali i mnoštvom drugih aktivnosti iz turističke ponude.

Media Biro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *