Podravka je 1980. platila ljetovanje za 4.500 radnika s porodicama

Dodajte komentar

Mnoge kompanije iz Koprivnice i Podravine u bivšoj državi imale svoja odmarališta na moru. Danas ih se mnogi stariji radnici sjećaju s nostalgijom jer većina njih više ne može da priuštiti ljetovanje na moru. Niti na jedan dan, a kamoli duže.

Najpoznatije odmaralište bilo je ono Podravkino u Pirovcu koje odavno nije Podravkino i odavno nije u funkciji. Podravka je imala i odmaralište na Čiovu, ali i ono je prodato prije 15-tak godina.

Zanimljivo je kako je kompanija 70-tih i 80-tih godina prošlog vijeka sufinansirala boravak svojih radnika i u sedam drugih hotela na moru. Zaposleni su tih godina masovno s porodicama odlazili na more u besplatnom ili vrlo povoljnom aranžmanu.

Nedjeljnik Glas Podravine bilježi kako je u ljeto 1980. godine u Pirovcu, Čiovu i drugim hotelima i odmaralištima na moru, sve u režiji kompanie, po povoljnim uslovimaljetovalo oko 4.500 radnika Podravke i članova njihovih porodica.

Valja pritom naglasiti kako je čak 700 radnika zbog socijalnog statusa imalo pravo na besplatno ljetovanje. Njima i njihovim porodicama troškove ljetovanja u cijelosti je podmirila Podravka.

Osim Podravke, odmaralište na Jadranu imala je i koprivnička fabrika obuće Sloga, i to na Prviću. Nekadašnji koprivnički trgovački div Izvor imao je odmaralište u Biogradu na moru. Zanimljivo je kako su i te firme subvencionisale boravak svojih radnika i u drugim hotelima i odmaralištima.

Jedini koji i dalje ima odmaralište na moru je koprivnička komunalna firma Komunalac. Njihovo odmaralište je u istarskom Vrsaru. Nije poznato kako ga koristi, odnosno odlaze li radnici na ljetovanje u taj objekat u centru Vrsara.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *