Proaktivnijim i otvorenijim pristupom protiv nezaposlenosti

Za rješavanje velikih izazova na tržištu rada potreban je sinergijski, proaktivniji i otvoreniji pristup svih aktera što bi u krajnjem vratilo i povjerenje građana u ove dvije važne institucije, saopšteno je na sastanku ministarka rada i socijalnog staranja Naide Nišić sa vršiocem dužnosti direktora Zavoda Davidom Perčobićem.

Ovo je prva, zvanična, posjeta ministarke Nišić Zavodu za zapošljavanje.

Ministarka je u prvoj zvaničnoj posjeeti ZZZCG, ukazala da je nezaposlenost najznačajnije pitanje koje zahtijeva maksimalnu posvećenost svih aktera i najavila da će dati punu podršku Zavodu u realizaciji planiranih aktivnosti.

Nišić i Perčobić su razgovarali o ključnim temama vezanim za nezaposlenost ,ali modalitetima kako bi ona u državi mogla biti manja.  Saglasili su se da je nužno neophodna reforma Zavoda i ona će, kako su najavili, obuhvatiti širok spektar inicijativa za poboljšanje situacije na tržištu rada.

“U fokusu će biti uvođenje novih programa ali i unapređenje postojećih mjera aktivne politike zapošljavanja kako bi se odgovorilo potrebama na tržištu rada. Takoðe, biće pojačana podrška nezaposlenima licima kako bi se ubrzao rast zapošljavanja i unaprijedio ekonomski prosperitet u državi”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je posebna pažnja usmjerena na digitalizaciji Zavoda za zapošljavanje koja će unaprijediti informacioni sistem institucije i osigurati centralizaciju i bolje upravljanje podacima ali i omogućiti njihovu razmjenu između relevantih institucija.

“Neophodno je da se usluge ZZZ digitalizuju , da se poboljša komunikacija kako sa nezaposlenim licima, tako i sa poslodavcima, te da se u kontinuitetu uvode novi načini rada po uzoru na evropske agencije za zapošljavanje”, navodi se u saopštenju.

Tom prilikom je postignut dogovor o uspostavljanju bliske saradnje između Ministarstva rada i socijalnog staranja i Zavoda za zapošljavanje, koja će onogućiti efikasnije djelovanje u rješavanju problema nezaposlenosti i sprovođenju novih inicijativa usmjerenih na poboljšanje situacije na tržištu rada.

“Na sastanku je zaključeno da je za rješavanje velikih izazova na tržištu rada potreban sinergijski, proaktivniji i otvoreniji pristup svih aktera što bi u krajnjem vratilo i povjerenje građana u ove dvije važne institucije”, kazali su iz ZZZCG.

Podijeli ovaj članak