Meloni: Preuzimam punu odgovornost za odluku o jednokratnom porezu bankama

Dodajte komentar

Italijanska premijerka Giorgia Meloni preuzela je punu odgovornost za prošlonedjeljnu iznenađujuću odluku o uvođenju jednokratnog poreza na dobit banaka od 40 odsto, zbog kojeg je nanesena šteta na međunarodnim finansijskim tržištima.

Za italijanske novine Corriere della Sera, la Repubblica i La Stampa, Meloni je rekla da porez od 40 odsto nije imao kaznenu namjeru.

“Učinila bih to opet. Jer vjerujem da se moraju učiniti prave stvari… Ovo je odluka koju sam donijela (sama). To je osjetljivo pitanje i preuzimam punu odgovornost”, prenosi la Repubblica izjavu Meloni.

U nastojanju da učvrsti svoju političku osnovu, italijanska konzervativna vlada objavila je iznenađujuću odluku prošlog ponedjeljka, izazvavši velike rasprodaje dionica banaka dan kasnije, i to ne samo velikih italijanskih nego i ostalih bankarskih divova u eurozoni. Potom se, ni 24 sata kasnije, odluka djelomično povukla, pojasnivši da će maksimalni iznos poreza koji će banke platiti biti u visini do 0,1 odsto vrijednosti njihove imovine.

Jednokratnim porezom oporezuje se snažna dobit koju su banke ostvarile zahvaljujući porastu kamatnih stopa. Reuters je pisao u vrijeme kada je mjera objavljena, da će italijansko Ministarstvo finansija tim porezom prikupiti nešto manje od 3 milijarde eura. No, prije pojašnjenja kako se uvodi maksimalna granica za oporezivanje, proračunin su ukazivali na znatno veće iznose.

Budući da je primijećeno da je ministar ekonomije Giancarlo Giorgetti bio odsutan s prošlonedjeljne konferencije za novinare na kojoj je najavljen taj porez, Meloni je danas rekla da je on bio obaviješten o toj odluci. Ostali članovi vlade o tome nisu ništa znali, “zbog osjetljivosti pitanja”, dodala je.

Italijanska vlada se poigrala s idejom oporezivanja rekordne dobiti banaka zbog viših kamatnih stopa, ali izgleda da je djelimično odustala od toga. Ipak, njena nejasna komunikacija oko toga izazvala je uzbunu među međunarodnim ulagačima, piše Reuters.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *