Puna skladišta robe kao upozorenje na nižu proizvodnju i sporiji rast

Dodajte komentar

Loša vremena za mnoge američke i evropske kompanije mogla bi potrajati duže od očekivanog dok pokušavaju rasprodati svoje velike zalihe u poslovnom okruženju kojeg karakterizira usporavanje potražnje.

Velike zaliha rezultat su gomilanja robe kod trgovaca na malo, veletrgovaca i proizvođača svega, od pića do alata „uradi sam“, hemikalija i odjeće, nakon što su blokade uzrokovane pandemijom omele opskrbne lance i zatvarale tvornice, javlja Reuters. Zalihe su se ponovo obnavljale i nakon što je ruska invazija na Ukrajinu povisila cijene sirovina, poput energenata i žitarica.

Sada globalna potražnja pada zbog rasta troškova zaduživanja. Kompanije počinju smanjivali zalihe, ali proces je mnogo sporiji od očekivanog i mogao bi se produžiti u sljedeću godinu. Nakrcana skladišta robom, s druge strane, znače manje narudžbi za proizvođače, pa stoga i niže razine poslovne aktivnosti i, u konačnici, slabiji rast.

Nema naznaka za promjenama

Izvršni direktor Maerska Vincent Clerc rekao je da je tu kompaniju, jednu od najvećih svjetskih kontejnerskih brodara, iznenadilo koliko dugo kompanijama treba da smanje zalihe.

„Očekivali smo da će kupci zalihe smanjiti sredinom godine, ali za sada još ne vidimo naznake da će se to dogoditi. To bi se moglo dogoditi početkom sljedeće godine“, rekao je Clerc.

Maersk kontrolira otprilike šestinu globalne kontejnerske trgovine, prevozeći robu za mnoštvo velikih trgovaca i kompanija široke potrošnje.

Najgori kvartalni rezultati u posljednjih nekoliko godina

Pregled korporativnih objava i briefinga pokazuje da se više od 30 američkih i evropskih kompanija, uključujući Hugo Boss, Heineken, Moller-Maersk, 3M Co, Stanley Black & Decker, požalilo da im je stanje sa zalihama naštetilo poslovnim rezultatima u drugom tromjesečju.

Trgovci na malo posebne teškoće imaju na zalihama odjeće i obuće, jer se potrošači radije troše na odmore nego na robu, kako su to ranije činili tokom pandemije. Na loše izglede ukazuju slabiji rezultati u drugom tromjesečju, a usporava i oporavak Kine nakon pandemije.

Podaci Refinitiva pokazuju da se očekuje da će američke i evropske kompanije bilježiti najgore tromjesečne rezultate u više godina.

Gomilanje u skladištima

Kompanije koje su prošle godine gomilale zalihe sada se zbog viših troškova zaduživanja i veće inflacije koja smanjuje potražnju teže rješavaju uskladištenih roba. U eurozoni su zalihe gotovih proizvoda dosegnule u augustu prošle godine rekordne razine, a smanjenje zaliha počelo je tek u ovogodišnjem maju, pokazuju novi podaci.

U SAD-u, po podacima CFRA Researcha, poslovne su zalihe porasle za 20 posto sredinom 2022. godine, što je najveći rekordni skok na temelju podataka koji se prikupljaju od 1993. godine.

Trgovci predvode takav trend – zalihe su im na godišnjem nivou porasle za četvrtinu. Neke kompanije, uključujući BASF, Levi Strauss i Holcim, objavile su da je najgori period iza njih.

Višak ušteđevine nestaje

Trgovine paze da se ponovno ne prepune, ali Arun Sundaram iz CFRA Researcha izrazio je zabrinutost za potražnju pred sezonu odmora u SAD-u. „Višak ušteđevine koji su potrošači stvorili od početka pandemije nestaje i mislimo da će se sav taj višak potrošiti do kraja ove ili početkom sljedeće godine“, rekao je Sundaram.

Parul Jain sa Univerziteta Rutgers smatra da bi se taj problem u SAD-u mogao pogoršati. Omjer zaliha i prodaje u SAD-u bio je u maju 1,4, u odnosu na 1,33 prije godinu dana, što znači da trgovci na malo, proizvođači i veletrgovci imaju više zaliha nego što mogu prodati i to po višoj stopi nego prije godinu dana.

Predsjednik i izvršni direktor američke kompanije Ashland, Guillermo Novo smatra da su nade da će smanjenje zaliha završiti do kraja juna bile pretjerano optimistične. Glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke Cyrus de la Rubia, pak, ne očekuje da će zanavljanje zaliha početi prije 2024.

„Do tada su pred nama mršava vremena“, upozorio je De la Rubia.

Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *