Globalna maloprodajna potrošnja preko chatbota 12 milijardi dolara

Dodajte komentar

Predviđa se da će globalna maloprodajna potrošnja preko chatbota dosegnuti 12 milijardi dolara 2023. godine, te da će porasti na 72 milijarde dolara do 2028, navodi Juniper Research.

Povećavajući se za 470 odsto za 5 godina, veliki dio ovog rasta biće potaknut pojavom isplativih modela otvorenih softvera, ponajprije ChatGPT-a u Sjevernooj Americi i Evropi.

Navodi se i da će razvoj otvorenih programskih rješenja postati ključni pokretač rasta potrošnje u maloprodaji među malim i srednjim trgovcima koji ranije nisu mogli ulagati u chatbotove.

“Chatbotovi su kroz istoriju bili slab prioritet za višekanalne strategije zbog visokih troškova obuke algoritama zasnovanih na vještačkoj inteligenciji. Međutim, ChatGPT je značajno promiejnio ovaj trend smanjenjem troškova implementacije chatbota za manje trgovce”, rekao je autor istraživanja Frederick Savage.

Osim toga, predviđa se da će Azija i Pacifik činiti 85 odsto globalne maloprodajne potrošnje preko chatbota, uprkos tome što predstavlja samo 53 odsto globalne populacije. Aplikacije za razmjenu poruka, uključujući WeChat, LINE i Kakao, izgradile su snažna partnerstva sa širokim nizom online trgovaca, što je rezultiralo visokim nivoom povjerenja u chatbotove kao maloprodajni kanal.

Međutim, izvještaj predviđa i da će model otvorenih softvera podstaći rast izvan azijsko-pacifičke regije. Predviđa se da će se do 2028. čak 66 odsto potrošnje moći pripisati Sjevernooj Amerii i Evropi, budući da online trgovci na malo u drugim područjima implementiraju chatbotove u maloprodajne aktivnosti. Kako bi se maksimizirao ovaj rast van azijsko-pacifičke regije, izvještaj podstiče prodavače da ciljaju na online trgovce u ove dvije regije.

ICT Business

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *