Rasprodaja dionica evropskih banaka nakon najava iz Italije

Dodajte komentar

Niz nepovoljnih vijesti zatekao je investitore na zapadnim tržištima kapitala. U Evropi je negativno odjeknula najava poreza na ekstraprofit italijanskih banaka, u SAD-u upozorenje agencije Moody's da bi moglo doći do sniženja rejtinga šest američkih banaka.

Italijanska vlada neočekivano je uvela porez od 40 odsto na višak prošlogodišnjih i ovogodišnjih profita banaka nastao zbog viših kamata ECB-a, ali porez neće premašiti 0,1 odsto imovine svake banke. Prikupljenim porezom želi se rasteretiti stanovništvo koje se našlo pod pritiskom visoke inflacije i kamata. Nije tajna da su evropske banke lako zaradile na osnovu znatno veće kamatne marže, nakon što od ECB-a dobijaju sve veće kamate za višak likvidnosti (sada već 3,75 odsto), a stanovništvu isplaćuju uglavnom bagatelu na depozite.

Centralni indeks berze u Milanu u utorak je skliznuo dva odsto, a najveći gubitnici bili su naravno dionice banaka. Dionica UniCredita, koja ove godine lijepo raste, pala je za šest odsto, Intesa Sanpaolo za više od 8 odsto. Bankarski sektor širom Evrope takođe je pogođen, dionice Commerzbank pale su za 3,2 odsto. Naravno, nije isključeno da će još neka evropska država slijediti italijanski primjer.

Na Wall Streetu su bankarske dionice takođe značajno pale u utorak, ali iz drugog razloga. Moody's je najavio da će pomno ispitati kreditnu sposobnost šest velikih banaka (Bank of New York Mellon, State Street, Northern Trust…) i možda im smanjiti rejting.

Znamo što se proljetos dogodilo s bankama srednje veličine (tri propale: Silicon Valley Bank, Signature Bank i First Republic), pa je Moody's poslao popriličan strah ulagačima. Niži kreditni rejting dodatno bi otežao bankama pristup izvorima finansiranja. Dionički indeks banaka (KBW Bank Index) izgubio je 1,2 odsto i povukao cijelo tržište prema dolje. Svaka dodatna neizvjesnost povezana s bankama je naravno nepoželjna.

Najveće gubitke u utorak je imao tehnološki indeks Nasdaq (-0,8 odsto), dok su Dow Jones i S&P 500 pali za manje od pola odsto. Sljedeći važan test dolazi u četvrtak, kada će biti objavljeno kolika je julska inflacija u SAD-u.

Neki su stratezi sve oprezniji. U Credit Suisseu sve se negativnije gleda na vlasnička ulaganja i zato što je recesija sljedeće godine vrlo vjerovatna. Iz Bank of America stižu upozorenja da se već događa ono što nazivaju taktičkom korekcijom. Iz JPMorgana preporučuju ulagačima da se manje izlažu dioničkim ulaganjima, ističući da su ulagači vjerovatno previše optimistični u pogledu stanja američke ekonomije.

U međuvremenu, u SAD-u polako završava sezona tromjesečnih dobiti. Čak četiri petine kompanija iz indeksa S&P 500 nadmašilo je očekivanja, a uprkos svemu dobit će opet biti niža (nego u uporednom periodu prije godinu dana) za oko četiri odsto.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *