Vlada danas Kinezima plaća ratu kredita od 40,7 miliona dolara

Dodajte komentar

lada, odnosno Ministarstvo finansija, će petu ratu kredita za potrebe izgradnje prioritetne dionice auto-puta Bar – Boljare, od 40,7 miliona dolara kineskoj Eksim banci platiti danas, saopšteno je Pobjedi iz resora na čijem čelu se nalazi Aleksandar Damjanović.

Iz Ministarstva su precizirali da se iznos od 32,79 miliona dolara odnosi na glavnicu, dok se preostali iznos od 7,91 milion dolara odnosi na kamatu kredita.

– Obaveze prema Eksim banci izražene su u američkim dolarima, te je, prilikom izmirenja obaveza, Crna Gora dužna da obezbijedi dolare i da izmiri obaveze u dolarima. Imajući u vidu da je izlaskom iz hedžing aranžmana država prihodovala oko 64,03 miliona dolara, pomenuti iznos će biti iskorišćen za plaćanje pete rate. Dakle, nema potrebe za obezbjeđenjem dolara na tržištu jer su oni već obezbijeđeni, čime je izbjegnut i trošak konverzije – kazali su iz Ministarstva.

Uticaj hedžinga

Oni su dodali da ukoliko bi Crna Gora bila u obavezi da obezbijedi dolare, bez postojanja hedžing aranžmana, dolari bi se kupovali po tržišnom kursu, pa bi eurska vrijednost pete rate, prema srednjem kursu Centralne banke, na dan 19. jul iznosila oko 36,2 miliona eura.

– Da je, pak, hedžing aranžman bio nastavljen pod istim uslovima definisanim aranžmanom iz 2021. godine, što je nemoguće jer su se tržišni uslovi značajno promijenili i aranžman ne bi mogao biti nastavljen pod istim uslovima, eurska vrijednost pete rate kredita iznosila bi oko 30,9 miliona eura – rekli su iz tog Vladinog resora.

Do sada je Vlada kineskoj Eksim banci otplatila 208,7 miliona dolara kredita za izgradnju auto-puta.

– Od tog iznosa, na glavnicu se odnosi 124,9 miliona dolara, dok je za potrebe plaćanja kamate izdvojeno 83,8 miliona dolara. Treba uzeti u obzir da je plaćanje kamate započelo 2015. godine, dok je otplata glavnice započela 2021. godine – saopštili su iz Ministarstva finansija.

Dosadašnja otplata

Prva rata kredita je plaćena 21. jula 2021. godine – otplata glavnice iznosila je 29,21 milion dolara, dok je po osnovu kamate otplaćeno 8,12 miliona dolara. Druga rata kredita plaćena je 21. januara prošle godine – glavnica 30,47 miliona dolara i kamata 8,2 miliona dolara.

Treća rata je otplaćena u u julu prošle godine, na glavnicu se odnosilo 32,41 milion, a na kamatu 8,21 milion dolara, dok je 21. janura ove godine uplaćena četvrta rata – otplata glavnice iznosila 32,78 miliona dolara, dok je po osnovu kamate otplaćeno 8,38 miliona dolara.

Iz tog resora su podsjetili da je kredit sa Eksim bankom zaključen 2014. godine, sa periodom otplate od 20 godina, uz šest godina grejs perioda.

– Posljednja rata kredita dospijeva 21. januara 2035. godine, kada će kredit biti otplaćen. Preostalo je još da se otplati ukupno 786,9 miliona dolara glavnice kredita – rekli su iz Ministarstva.

Prioritetna dionica auto-puta Bar – Boljare otvorena je svečano 13. jula prošle godine, a narednog dana je puštena u saobraćaj. Ukupna dužina prve dionice auto-puta je 41,5 kilometara, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, kao i 16 dvocijevnih tunela.

Dionica ima četiri petlje, sa naplatnim rampama, na kojim se ostvaruje veza auto-puta sa postojećim stanjem, a to su Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo. Maksimalna brzina kretanja ograničena je na 100 kilometara na sat.

Prije desetak dana je iz kompanije Monteput, koja gazduje auto-putem, saopšteno da je od njegovog otvaranja prošlo 2,16 miliona vozila, a od naplate putarine u tom periodu prihodovano je skoro 8,75 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *